27 septembrie 2022

Deputat Florin Piper-Savu: Într-o democraţie reformele nu se fac de către un singur om, fie şi şeful Guvernului, decât dacă ne dorim întoarcerea la dictatură

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Apetit pentru reforme sau pentru dictatură ?

Aroganţa lui Cîţu nu are limite ! Pentru premierul austerităţii, Parlamentul „e o problemă”.

În ultimele sale declaraţii, premierul Cîţu spune că nu mai are de gând să aştepte după Parlament, ci va face reforme prin ordonanţe de urgenţă. Pentru Cîţu, ca şi pentru susţinătorul său, preşedintele Iohannis, Constituţia nu există.

Declaraţia premierului ascunde nu numai tensiunile din interiorul partidului în contextul luptei pentru şefia PNL, dar şi o predispoziţie dictatorială, căci, iată, premierul se doreşte ultimul decident în problemele majore ale ţării.

Dacă domnul Cîţu n-a aflat încă, e timpul să ştie că printre organele reprezentative, constituite prin alegeri libere, nu se numără Guvernul.

Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. Guvernul este numit, controlat şi demis de Parlament.

Constituţia stabileşte atât rolul Parlamentului, care nu poate fi ocolit când e vorba de reforme, cât şi rolul ordonanţelor de urgenţă, cu totul altul decât acela de a face reforme.

E adevărat, în situaţii excepţionale, poate da ordonanţe de urgenţă care să rezolve probleme ce nu suportă amânare, dar reformele dorite de premier nu sunt situaţii excepţionale ce nu suportă amânare. Reformele ţin de suveranitatea poporului român.

Parlamentul, inclusiv cel în actuala compoziţie, este consecinţa votului popular. Şi poporul român a votat, în proporţia cea mai mare, PSD (peste 29 %), dar şi PNL, USR, AUR şi UDMR. Actuala coaliţie aflată la putere a împărţit România în două: ai lor şi ceilalţi, iar iniţiativele legislative PSD, aşteptate şi atât de necesare românilor, cad sub maşinăria de vot a dreptei unite.

Nu poate un singur om, fie el şi premier, să se substituie votului şi voinţei românilor. Legitimitatea premierului e dată de un om – preşedintele care l-a desemnat şi, eventual, de majoritatea parlamentară care l-a votat; pe de altă parte, în spatele fiecărui parlamentar sunt zeci de mii de voturi date de români.

E timpul ca premierul să înţeleagă că într-o democraţie reformele nu se fac de către un singur om, fie şi şeful Guvernului, decât dacă ne dorim întoarcerea la dictatură.

30 iunie 2021
Declaraţie de presă – Deputat PSD Florin Piper-Savu