21 septembrie 2021

Deputat Gheorghe Şimon: „Guvernul Cîţu îngroapă România. Datoria guvernamentală a depăşit 50% din PIB”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Guvernul liberal în frunte cu incompetentul şef Florin Cîţu vor rămâne în cărţile de istorie drept cei care au „reuşit performanţa notabilă” de a îngropa România în datorii.

Cele 2,2 miliarde lei împrumutate în urmă cu trei zile de Ministerul Finanţelor Publice împreună cu împrumuturile din luna iunie mau ridicat datoria publică peste nivelul de 49,9% din PIB raportat de Guvern la finalul lunii aprilie. În aceste condiţii, devine aplicabilă prevederea legală de la art. 13, alin. 2, lit. a) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară, care obligă Guvernul să prezinte „în cel mai scurt timp” un plan de reducere a datoriei. Obligaţia de „justificare a creşterii datoriei” ar fi trebuit îndeplinită de Ministerul Finanţelor încă din momentul în care aceasta a depăşit 45% din PIB.

Până în prezent, românii nu au obţinut niciun beneficiu concret din cele 242 de miliarde de lei împrumutate de Cîţu în funcţia de membru al Guvernului. Cîţu a pretins tot timpul că împrumuturile vor fi folosite pentru investiţii, dar tocmai a suspendat toate investiţiile prin PNDL pe motiv că s-au epuizat fondurile. Nu există niciun spital, nicio autostradă, niciun sistem de irigaţii şi, în general, niciun un proiect major de infrastructură care să se fi realizat din această sumă uriaşă împrumutată de premier! În tot acest timp, nivelul de trai al românilor s-a deteriorat pe fondul îngheţării alocaţiilor, pensiilor şi salariilor, în timp ce preţurile la alimente, medicamente şi utilităţi au explodat.

Împreună cu colegii mei am solicitat prim-ministrului Cîţu să respecte legea şi să prezinte „în cel mai scurt timp” un raport în care să arate pe ce a cheltuit banii împrumutaţi şi care este programul pentru reducerea datoriei publice! PSD atrage atenţia că nerespectarea acestei prevederi legale reprezintă o infracţiune de abuz în serviciu, care se pedepseşte conform legii penale.
Comunicat de presă – PSD Maramureş