3 decembrie 2021

Deputat Mirela Furtună: Se doreşte interzicerea pescuitului comercial pe toate apele interioare începând cu ianuarie 2023

Khabarovsk region, Russia - September 16, 2019: Fishing industry on the Amur river. Fishermen in the boat unlouding a scoop net with the fresh chum salmon catch. Khabarovsk region, far East, Russia.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Am aflat, cu îngrijorare, de iniţiativa deputatului Bogdan Bola de la PNL prin care se doreşte interzicerea pescuitului comercial pe toate apele interioare începând cu ianuarie 2023.

Fiind născută şi crescută în judeţul Tulcea înţeleg foarte bine care sunt problemele pescarilor şi mai ales faptul că pentru mulţi pescuitul reprezintă principala sursă de venituri.

Domnul deputat Bola face o confuzie gravă între pescuitul comercial, legal, cu cote bine stabilite în licenţa de exploatare a resursei piscicole, cu respectarea strictă a perioadelor de prohibiţie şi braconaj.

Problema principală o reprezintă braconajul, folosirea unor mijloace ilegale de pescuit precum: plasele monofilament, pescuitul cu curent sau, uneori, chiar folosirea dinamitei, plus pescuitul în perioada de prohibiţie.

De asemenea, fiscalizarea foarte slabă a comercializării peştelui şi a produselor din peşte reprezintă o altă cauză care trebuie rezolvată urgent, prin măsuri legislative.

Măsura de interzicere a pescuitului comercial nu va rezolva niciuna din problemele menţionate, care nu numai că se vor perpetua, dar se vor şi înmulţi.

Mai mult, numai în judeţul Tulcea, inclusiv în Delta Dunării, avem peste 1.400 de pescari comerciali, cu licenţe, care vor fi afectaţi de o asemenea măsură alături de familiile lor, la care se adaugă persoanele care lucrează în prelucrarea şi comercializarea peştelui şi a produselor din peşte.

Subliniez că o asemenea măsură ar fi de natură a afecta şi interesele comerciale ale României, prin faptul că vom deveni dependenţi 100% de importuri din alte ţări.

Vreau să atrag atenţia că orice măsură aberantă, cum e cea de faţă, va produce efecte negative proporţionale.

Sunt mai multe elemente de detaliu pe care domnul deputat Bola nu le detaliază în scurta sa postare pe Facebook, cum ar fi:
1. Cât va dura interzicerea totală a pescuitului comercial în apele interioare ale României, inclusiv în Delta Dunării?
2. Care sunt măsurile compensatorii avute în vedere pentru pescarii profesionişti şi pentru cei care lucrează în industrie pe orizontală?
3. Ce studii a avut în vedere sau ce exemple din alte ţări când a propus o asemenea măsură disproporţionată?

Săptămâna viitoare voi adresa ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor o întrebare referitoare la aceste aspecte.

Vă asigur că mă voi lupta cu toată puterea pentru a convinge parlamentarii puterii că măsura va face mult mai mult rău decât bine şi va condamna la sărăcie un număr semnificativ de români.

Mirela Furtună
Deputat PSD