27 ianuarie 2022

Deputat Raisa ENACHI: Actualele ghiduri de finanţare promovează grile de punctaj care fac imposibilă accesarea fondurilor în agricultura românească

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Deputatul Raisa Enachi a atras atenţia, în cadrul declaraţiei politice din această săptămână în plenul Camerei Deputaţilor, asupra faptului că fondurile alocate prin AFIR, nu numai că sunt insuficiente, dar sunt şi greu de accesat de către agricultorii români.

Deeputatul a insistat pentru transparentizarea procedurilor prin consultări publice, şi nu prin condiţionări de formare a asociaţiilor de producători, care ar risca să devină nefuncţionale după accesarea fondurilor. În plus, indicatorii de performanţă pentru diverse obiective asumate în faţa Uniunii Europene, nu pot fi aruncaţi în spatele antreprenorilor!

Sistemele de irigaţii rămân o gravă problemă şi încă fără soluţii în România, iar Guvernul şi Ministerul agriculturii în loc să adopte măsuri protecţioniste, generează noi condiţionalităţi de mediu, pentru care nu-şi asumă nicio responsabilitate! Afirmaţiile conform cărora există bani pentru agricultură sunt, parţial, eronate. Punctajul maxim se oferă doar întreprinderilor care au directorul, sau chiar asociatul unic al companiei, cu studii superioare agricole, spre exemplu. Se generează, astfel, un proces de discriminare între producătorii agricoli.

În încheiere, doamna deputat Raisa Enachi a reiterat faptul că agricultorii şi micii producători trebuie sprijiniţi real, iar pentru ministrul agriculturii acest lucru trebuie să fie prioritatea zero!

Raisa ENACHI
Deputat AUR, Vaslui