Publicat: 10 Septembrie, 2015 - 11:43

Deputaţii au votat Legea Dobrogei, proiect susţinut de toţi parlamentarii constănţeni, la îndemnul senatorului PDL, Christian Gigi Chiru. Astfel, după ce a trecut de forul decizional al deputaţilor, ziua în care Dobrogea s-a întors la patria mamă se va sărbători aşa cum se cuvine.
 
„După mai bine de doi ani de când am depus proiectul legislativ privind instituirea zilei de 14 noiembrie ca Ziua revenirii Dobrogei la România , s-a ajuns şi la votul Camerei Deputaţilor. Proiectul a fost aprobat, iar Dobrogea va avea o zi a ei, aşa cum merită. Dobrogenii merită să îşi cunoască istoria şi să se bucure de ea.
Le mulţumesc tuturor colegilor parlamentari constănţeni și tulceni pentru sprijinul acordat acestei inițiative, pe care am dorit foarte mult să o transform în lege, pentru a se recunoaște oficial, public importanța ținutului nostru în istoria României. Prin această lege vom avea prilejul să unim, cel puțin o dată pe an, comunitatea locală, să sărbătorim împreună și să redăm mândria comunității locale. Sper ca, în viitor, ziua de 14 noiembrie să devină o zi cu o importanţă deosebită pentru fiecare constănțean sau tulcean, iar patriotismul să fie manifestat public, astfel că vom putea să promovăm valorile culturale locale.
La finele secolului al XIX-lea, Dobrogea a revenit la statul român după terminarea războiului din perioada 1877-1878, consemnat în istoria României drept Războiul de Independență. Conform prevederilor tratatului de pace de la Berlin din iulie 1878, Dobrogea, incluzând Delta Dunării şi Insula Şerpilor, urma să revină României după retragerea autorităţilor militare ruse care se aflau la acea dată în provincie. Pe 10 noiembrie 1878, regele Carol I a semnat primele decrete de numire a funcţionarilor administrativi în Dobrogea, iar Nicolae Catargi a fost numit guvernator al zonei, în timp ce Remus Opreanu şi George Mihail Ghica au devenit prefecţii judeţelor Constanţa, respectiv Tulcea. Carol I spunea, în cuvântarea ţinută pe 14 noiembrie 1878 că „anexarea Dobrogei va deschide ţării un nou izvor de bunăstare”. Anterior acestui eveniment, pe 24 ianuarie 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, se înfăptuia Mica Unire, unirea principatelor Moldova şi Ţara Românească. Cele două evenimente au marcat începutul Marii Uniri, eveniment ce a avut loc pe 1 decembrie 1918, dată sărbătorită drept Ziua Naţională a României”, a declarat senatorul Christian Gigi Chiru, iniţiatorul Legii Dobrogei.

     Biroul de presă