Publicat: 29 Ianuarie, 2020 - 10:38
Share
Adrian Solomon a votat împotriva proiectului pe care chiar el l-a inițiat: indemnizația pentru ziariștii pensionari
Adrian Solomon

Camera Deputatilor a dezbatut si votat  proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistratilor si parlamentarilor, in sesiune extraordinara.

Voturile "pentru" au apartinut PSD (113), PNL (72) USR (23), PMP (10), ALDE (3), Pro Europa (11), minoritati (10), neafiliati (5).

S-au abtinut de la vot deputati UDMR (13), ALDE (3) si cate unu de la grupul minoritatilor si de la Pro Europa.

Magistratii isi pierd pensiile de serviciu. In schimb, militarii si politistii isi pot pastra aceste indemnizatii.

Vor fi eliminate:
- pensiile de serviciu pentru deputati si senatori
- pensiile judecatorilor si procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al Parchetelor
- pensiile functionarilor publici cu statut special, ale functionarilor publici parlamentari
- pensiile membrilor corpului diplomatic si consular al Romaniei
- pensiile membrilor Curtii Constitutionale si ale personalului aeronautic civil
- pensiile alesilor locali, primari si viceprimari, precum si presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene

Liderul deputatilor PNL, Florin Roman, i-a indemnat pe cei care sustin ca pensiile speciale nu sunt mari "sa urmareasca cifrele".

"Cea mai nesimtita pensie este de 77.000 de lei in prezent, este a unui fost comandant magistrat din perioada comunista. In 2017 pensia respectiva era de 33.000 de lei, azi a ajuns la 77.000 lei. Ii rog pe cei care nu vor sa vada adevarul sa urmareasca cifrele, ca sa nu existe niciun dubiu ca initiatorii, cei de la PSD, vor azi altceva", a zis Florin Roman in plen.

La randul sau, liderul deputatilor UDMR, Attila Korodi, a spus ca dezbaterea este viciata pentru ca doua propuneri ale formatiunii din care face parte nu se regasesc la amendamente.

"Dezbaterea e viciata pentru ca doua propuneri UDMR nu se regasesc la amendamente. Raportul nu a fost intocmit corect. De aceea, UDMR cere sa amanam discutiile pana se face un raport corect, ca sa dezbatem pe fond", a spus Attila Korodi.

In schimb, cei de la USR au acuzat multa ipocrizie, in conditiile in care, in trecut, au cerut de peste 20 de ori introducerea acestui proiect al USR pe ordinea de zi, dar solicitarile au fost mereu respinse.

La randul sau, unul dintre initiatorii proiectului de lege al USR, Claudiu Nasui, a evocat ipocrizia parlamentarilor.

Vicepresedintele ALDE Varujan Vosganian a cerut retrimiterea proiectului de lege la comisii. Solicitarea a fost respinsa: au fost 230 voturi contra, 21 pentru.

El a precizat ca nu i se pare normal sa se taie pensiile speciale fara a a se discuta despre statutul profesional al acestor categorii, in conditiile in care nu stie care e punctul de pensie pentru magistrati sau punctul de pensie pentru militari.

Deputatul Adrian Solomon, de la PSD, a cerut respingerea mai multor amendamente admise in comisie. Amendamentele 17 (259 voturi contra, 2 pentru, 2 abtineri), 18 (259 voturi contra, 2 pentru, 2 abtineri) si 19 (253 contra, 8 pentru, 2 abtineri).

Acestea vizau eliminarea rentei viagere pentru sportivi si artisti, dar si a indemnizatiei de 50% pentru ziaristii care au iesit la pensie, membri ai unor asociatii de profil.

 

Tag-uri Institutii: