Publicat: 13 Februarie, 2012 - 18:27
Share

Deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica l-a interpelat pe ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare în legătura cu situaţia creată în România de incapacitatea subalternilor domniei sale de a gestiona buna desfăşurare a circulaţiei rutiere si feroviare.

Deputatul PSD consideră că se impun sancţiuni pentru cei ce se fac răspunzători pentru zecile de mii de oameni care s-au trezit prizonieri în propriile case, maşini sau chiar în trenuri, iar cei vinovaţi trebuie să plătească aşa încat astfel de scenarii să nu se mai repete.

Nica a firmat că „utilajele de deszăpezire ale CNADR sunt insuficiente, în special în judeţul Vrancea, iar acest lucru a creat o stare fără precedent şi a dus la pierderea de vieţi omeneşti”.

Deputatul social democrat a afirmat că „judeţul Vrancea a fost unul dintre judeţele cele mai afectate de căderile de zăpadă şi de viscol, codul Portocaliu emis pentru această zonă, transformându-se în realitate în Cod Roşu”.

În interpelare, deputatul PSD solicită ministerului Transporturilor :
- instalarea parazăpezilor ;
- anularea prevederilor instrucţiei privind deszăpezirea drumurilor cu nr. 525 a Ministerului Transportului  conform căreia este interzisă acţionarea pe drumurile publice cu utilaje pe perioada Codului Portocaliu.

La situaţia dezastruoasă din ultimile zile a contribuit şi faptul că pe majoritatea drumurilor naţionale nu sunt montate parazăpezi. CNADNR are, la ora actuală, doar 90 de kilometri de parazăpezi montate în condiţiile în care ar fi necesari cel puţin 800 de kilometri.

În ceea ce priveşte situaţia din CFR, deputatul a precizat că este inadmisibil ca oamenii să stea blocaţi în trenuri cu zilele, sute de trenuri să fie anulate, iar altele să înregistreze întârzieri istorice de sute de minute.
La acest aspect se adaugă faptul că numerele de telefon ale gărilor, iar cele afişate pe site-uri nu coincid cu cele din realitate.
În plus, personalul din gări, de multe ori, fie nu răspunde fie cei care răspund nu deţin informaţii actualizate referitoare la mersul trenurilor, generând în gări un haos de nedescris.

Nica este de părere că cei răspunzători de crearea acestei situatii ar trebui sa simtă pe pielea lor coşmarul prin care au trecut zecile de mii de oameni care, din inconştienţa celor ce manageriază instituţiile aflate în subordinea ministerului Transporturilor şi a solicitat  dispunerea de „sancţiuni pentru cei ce se fac vinovaţi de haosul creat în infrastructura rutieră şi cea feroviară”