Publicat: 7 Septembrie, 2012 - 13:19
Share

Deputatul PSD de Vrancea Ciprian Nica consideră că Guvernul trebuie să remedieze greşelile PDL, identificate de serviciile de specialitate ale Comisiei Europene, pentru ca rambursarea fondurilor UE către România să fie reluată în cel mai scurt timp posibil.

 

Prezentăm comunicatul de presă emis de Ciprian Nica, Deputat PSD de Vrancea:
"Disputele politice din această vară au reprezentat agenda mass-media, lăsând în plan secund alte probleme la fel de importante pentru români. Mă refer aici, în special, la situaţia gravă din agricultură, situaţie generată de seceta puternică.

Această situaţie gravă din agricultură a fost analizată însă, de către Guvernul USL care a aprobat un ajutor de minimis în valoare totală de 42,8 milioane lei, pentru compensarea pierderilor înregistrate în urma secetei.

Ajutorul de minimis pentru culturile calamitate de secetă este de 100 lei/hectar şi se acordă pentru suprafeţe cuprinse între 1-10 hectare. În România vor beneficia de acest ajutor aproximativ 600.000 de fermieri, din care aproximativ 4.000 de fermieri din judeţul Vrancea.

Din păcate, situaţia din agricultură putea fi alta dacă PDL ar fi fost un partid care să se gândească la oameni şi la relansarea economiei româneşti, atât timp cât s-a aflat la guvernare. În loc să facă telegondole care duc către nicăieri sau să arunce banii pe fel de fel de „parcuri” în satele de munte, PDL putea să se gândească cum să atragă fonduri europene în agricultură şi să reabiliteze cu aceşti bani sistemul de irigaţii.

Din păcate, guvernele PDL conduse de Emil Boc sau Mihai Răzvan Ungureanu au ales să ignore atenţionările din 2010 ale directorului Institutului de Economie Agrară, academicianul Ioan Păun Otiman care afirma că „România nu a avut niciun fel de profitabilitate datorită faptului că niciodată nu s-a realizat o irigare bună, ci una deficitară”.
Din acest punct de vedere, chiar şi acum, după ce PDL nu mai este la guvernare, românii simt efectele nocive ale democrat-liberalilor care au fost total lipsiţi de viziune în ceea ce priveşte soluţiile în agricultură şi soluţiile de salvare a sistemului de irigaţii.
Fac referire la sistemul de irigaţii deoarece, dacă am fi avut un sistem de irigaţii viabil, anul acesta Guvernul nu ar fi alocat 10 milioane Euro pentru suprafeţele calamitate de secetă, ci ar fi putut aloca banii aceştia în dezvoltare, pentru continuarea lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan, de exemplu.

Acest lucru nu s-a întâmplat ca urmare a incompetenţei Guvernelor PDL şi nu pot să nu remarc profesionalismul cu care tratează Guvernul USL acest sector de activitate prin alocarea sumei de 60.000.0000 Euro pentru dezvoltarea sistemului de irigaţii prin PNDR, Axa Prioritară 1, Măsura 125 - „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii. Irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare".

Consider că măsura de dezvoltare a sistemului de irigaţii cu fonduri europene luată de Guvernul Ponta este binevenită şi salutară. De asemenea, consider că cei responsabili pentru faptul că în judeţul Vrancea sunt irigate, în acest an, doar 392 hectare de teren agricol, în timp ce 40.000 hectare de porumb si 4.950 hectare de floarea soarelui sunt calamitate, trebuie să plătească!

De asemenea, trebuie să plătească şi cei care sunt responsabili pentru că Uniunea Europeană a suspendat finanţarea programelor europene.
Guvernul Victor Ponta a demonstrat că îşi doreşte să aşeze România pe un drum bun iar unul dintre obiectivele Guvernului USL este acela de a mări considerabil rata de absorbţie a fondurilor europene. Din păcate, Guvernul trebuie să remedieze greşelile PDL, identificate de serviciile de specialitate ale Comisiei Europene, pentru ca rambursarea fondurilor UE către România să fie reluată în cel mai scurt timp posibil
", se arata intr-un comunicat de presa.