27 septembrie 2022

Deputatul PNL Călin Bota: Consider că trebuie păstrat examenul la limba română ca probă individuală la Bacalaureat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În contextul consultărilor publice pe marginea noilor legi ale educaţiei, deputatul PNL Călin Bota apreciază că unele dintre modificările aduse examenului de Bacalaureat trebuie revizuite, deoarece comasarea probei de Limba Română cu Matematica, Ştiinţele, Geografia şi Istoria într-o probă unică naşte serioase rezerve în rândul profesorilor, elevilor şi părinţilor.

„Consider că proba de Limba şi Literatura Română trebuie să rămână o probă separată pentru toată lumea. Este o rată mare de analfabetism funcţional în ţară, iar dacă ne propunem să combatem acest analfabetism funcţional trebuie să avem o evaluare serioasă a cunoştinţelor de limba română la examenul de bacalaureat. Orice cetăţean al acestei ţări, absolvent al învăţământului liceal, ar trebui să aibă o bază de cultură şi exprimare în limba română şi de aceea consider că nu trebuie fie amestecată cu alte discipline.”, a declarat deputatul PNL Călin Bota.

Potrivit deputatul liberal, „dacă elevii care studiază într-o limbă a minorităţilor naţionale vor susţine probă scrisă şi la materia respectivă, apreciez că şi în cazul celor care învaţă în limba română, proba de limbă şi literatură trebuie să rămână distinctă. Nu putem să avem două probe de evaluare a competenţelor lingvistice în două limbi de circulaţie internaţională şi să nu avem nicio probă dedicată limbii române.”

Deputatul Călin Bota susţine totodată că la profilul real matematica să rămână probă distinctă obligatorie, pentru că aşa se justifică un învăţământ diferenţiat şi consolidarea cunoştinţelor matematice în vederea dezvoltării industriei IT şi a şcolii politehnice româneşti.

De asemenea, deputatul liberal apreciază că trebuie păstrat examenul de evaluare pe baza căruia se face admiterea în clasa a V-a la colegiile naţionale, în vederea promovării şi susţinerii performanţei educaţionale.

Legat de programa şcolară, deputatul Călin Bota susţine introducerea a trei ore de sport săptămânal pentru toţi elevii din ciclurile primar, gimnazial şi liceal. „Sunt tot mai mulţi copii afectaţi de obezitate. Trebuie să avem grijă şi de sănătatea copiilor noştri şi de aceea apreciez că trei ore de sport pe săptămână sunt binevenite pentru toţi elevii.”, argumentează deputatul PNL.

Aceste propuneri, care vizează legile educaţiei aflate în consultare publică, vor fi susţinute şi în cadrul dezbaterilor pe această temă din PNL, iar în cazul în care nu se vor regăsi în proiectele de legi care vor ajunge în Parlament, vor face obiectul unor amendamente la legile educaţiei.

Biroul de presă
Deputat PNL Călin Bota

Sursa foto cdep