Publicat: 11 Iulie, 2019 - 13:35
Share

În fiecare oră, în România, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, iar, la fiecare trei ore, o femeie moare din pricina acestei boli, atrage atenţia Coaliţia pentru Sănătatea Femeii, printr-o nouă campanie de conştientizare, derulată sub sloganul "Deschide ochii". Rata mortalităţii în cazul cancerului de sân este de 35% în România, în timp ce, în Europa, ea se situează la 26%. De altfel, România înregistrează rate cumulate de prevalenţă, incidenţă şi mortalitate mai mari decât media UE pentru toate tipurile de cancere ginecologice şi mamare (de sân, de col uterin şi ovarian).

În fiecare an, în ţara noastră, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân, iar jumătate dintre acestea sunt sub vârsta de pensionare. În 2018, cancerul la sân a reprezentat peste 25% din numărul total de noi cazuri de cancer în rândul femeilor din România.

Situaţia este determinată în mare parte de faptul că România rămâne încă ţara în care pacientele primesc diagnosticul tardiv, uneori chiar incomplet, atât din lipsa sprijinului autorităţilor, cât şi din cauza gradului redus de informare cu privire la modalităţile de prevenţie primară si diagnosticare precoce. Situaţia s-ar putea însă îmbunătăţi dacă s-ar găsi soluţii pentru aceste probleme. Spre exemplu, depistarea cancerului de sân în stadiile 1 şi 2 creşte şansele de supravieţuire la 90%.

Campania Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii, "Deschide ochii", răspunde acestei nevoi şi îşi propune să crească gradul de conştientizare cu privire la acest tip de cancer, în special în ceea ce priveşte prevenţia, screening-ul, testele necesare unui diagostic complet şi opţiunile terapeutice disponibile.

Astfel, Coaliţia pentru Sănătatea Femeii susţine compensarea în întregime a tuturor testelor moleculare şi genetice, elemente obligatorii pentru stabilirea unui diagnostic de precizie şi prescrierea tratamentului cel mai potrivit şi eficient, precum şi accesul pacientelor la cele mai moderne opţiuni terapeutice.

De exemplu, statul român ar da o şansă mai bună la viaţă pentru aproape 9.700 de femei diagnosticate anual cu cancer de sân dacă ar compensa în regim 100% gratuit toate testele moleculare şi genetice necesare diagnosticării acestei boli. În acest caz, efortul bugetar ar fi de 1,51 mil. euro.

"Campania de anul acesta reprezintă o continuare a demersurilor realizate în anii trecuţi în ceea ce priveşte conştientizarea necesităţii controalelor medicale anuale pentru prevenţia cancerului. Obiectivul principal al Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii este reducerea disparităţilor existente între ratele de supravieţuire din cancerele feminine din România faţă de cele din statele europene. Ne dorim ca româncele să conştientizeze că aceste tipuri de cancer au o rată de supravieţuire foarte mare atunci când sunt depistate din timp, când sunt efectuate teste moleculare şi genetice şi tratament ţintit.", a declarat Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

Iniţiată de Fundaţia Renaşterea şi gândită ca un parteneriat strategic între ONG-uri, companii, medici, asociaţii ale pacienţilor precum şi instituţii publice, Coaliţia pentru Sănătatea Femeii are ca obiective stabilirea prevenţiei şi diagnosticării precoce a cancerelor ginecologice şi mamare drept prioritate, prin implementarea unui program naţional de screening pentru cancerul de sân, promovarea programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin şi creşterea gradului de informare asupra necesităţii controalelor periodice în cazul cancerului ovarian.

Sub egida Coaliţiei pentru Sănătatea Femeii a fost realizat primul studiu exhaustiv asupra cancerelor feminine (sân, cervical, ovarian) în România. De asemenea, în data de 30 mai 2017, Coaliţia pentru Sănătatea Femeii a organizat la Bruxelles o masă rotundă cu tema Afecţiunile Oncologice feminine în România. S-a dorit crearea astfel a unui exemplu de dialog constructiv, deschis şi favorabil schimburilor de idei şi modelelor de bune practici în domeniul prevenţiei şi tratării afecţiunilor oncologice, în beneficiul final al femeilor din România. Pentru orice informaţii suplimentare, vă rugăm să accesaţi: www.coalitiapentrusanatateafemeii.ro

Despre Fundaţia Renaşterea
Înfiinţată în 2001, Fundaţia Renaşterea a adus pentru prima dată în atenţia publicului din România problema cancerului de sân, având de-a lungul timpului o permanentă activitate de informare asupra importanţei controalelor medicale periodice pentru depistarea la timp şi tratarea cu succes a maladiei.

Începând cu data de 5 februarie 2008, prin Hotărâre de Guvern, Fundaţiei Renaşterea i s-a recunoscut statutul de utilitate publică.

Printre realizările importante obţinute se numără Centrul Medical de Excelenţă - Renaşterea, specializat în diagnosticarea precoce a cancerului de sân, genital şi pulmonar. Fundaţia a iniţiat Unitatea mobilă de diagnostic pentru sân şi col uterin, primul program de investigaţii medicale gratuite oferite femeilor din oraşe mici şi din mediul rural. Pentru orice informaţii suplimentare, vă rugăm să accesaţi: http://fundatiarenasterea.ro/.