29 septembrie 2022

Deschiderea apelului la candidaturi, ediţia 2022-2023, a programului de Burse ale Guvernului Francez – nivel Masterat şi Doctorat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ca în fiecare an, Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România lansează Bursele Guvernului Francez, competiţia pentru obţinerea unei burse de Master sau Doctorat destinată studenţilor români care doresc să îşi continue studiile în Franţa. Bursa guvernamentală propriu-zisă de Master este în valoare de 700 euro/lună iar cea de Doctorat de 1.415 euro/lună, timp de 4 luni, cu posibilitatea de prelungire pe perioada celor 3 ani de Doctorat. La fiecare dintre ele se adaugă şi alte avantaje precum plata taxelor de înscriere universitară de până în 5.000 euro, asigurarea socială şi de răspundere civilă, posibilitatea de cazare în campusul universitar, în funcţie de locurile disponibile, şi primirea şi consilierea pe toată durata sejurului de studii de către Campus France. De asemenea, anul acesta, Campus France lansează campania „Rendez-vous en France” axată pe trei aspecte esenţiale unei reveniri la studii „A la francaise”: excelenţa la nivel academic, posibilitatea de studiu şi în limba engleză şi vaccinarea pentru toţi studenţii internaţionali.

De ce Franţa? Pentru că este primul partener al României la nivel universitar şi ştiinţific şi pentru că atribuie cel mai mare număr de burse studenţilor români. Mai mult, se află pe locul 3 în clasamentul Shangai 2021, al celor mai bune instituţii universitare la nivel mondial. Iar pe plan naţional, investiţiile franceze ocupă locul 4 în timp ce firmele franceze pun la dispoziţie un număr de aproximativ 100.000 de locuri de muncă.

Dar, mai este Franţa o destinaţie universitară? Republica Franceză este pe locul 2 în alegerile studenţilor Erasmus români şi la nivel de mobilitate individuală se menţine în top 5, pe locul al 4-lea, după Germania, Anglia şi Italia, cu un număr de 4.000 de studenţi români în Franţa în perioada 2019-2020. În plus, Franţa oferă pregătire la cel mai înalt nivel atât în franceză cât şi în engleză. Study in English, do it in France!

În 2021 filierele predominante alese de bursierii români sunt: inginerie, ştiinţe umane şi sociale, drept, economie şi management. Printre universităţile aflate pe listă sunt cele de renume mondial precum Sorbonne Universite, Universite Paris-Saclay, Sciences Po dar şi cele din alte regiuni precum ENS din Lyon, ENSAI Rennes, Universite de Poitiers, Universite Grenoble Alpes sau Universite Clermont Auvergne. Pentru a menţine contactul cu Franţa, la întoarcerea în România, bursierii se pot înscrie automat în reţeaua de excelenţă France Alumni Roumanie.

Întreg acest tablou este menit a încuraja studenţii români în sensul continuării studiilor la nivel înalt în Franţa, după doi ani de pandemie şi într-un context istoric favorabil. Începând cu anii ’90, Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez au implementat o strategie de susţinere a mobilităţii studenţilor români care doresc să beneficieze de o experienţă într-o universitate din Franţa, pentru a încuraja şi a valoriza formarea unei forţe de muncă francofone cu o calificare superioară pe piaţa românească, dar şi cu scopul de a contribui la îmbunătăţirea cooperării dintre cele două ţări. Această strategie, prin care, până în prezent, peste 4.000 de tineri români au beneficiat de burse în Franţa, se traduce şi azi prin lansarea Burselor Guvernului Francez la care cei interesaţi sunt invitaţi să se înscrie până pe data de 4 martie 2022.