30 iunie 2022

Deschiderea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reuniunii Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis şi moderat miercuri, 26 ianuarie 2022, cea de-a 34-a reuniune a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor (CoD), în contextul exercitării Preşedinţiei române a CoD. În deschiderea reuniunii au mai luat cuvântul Secretarul General al CoD, Thomas E. Garrett, şi, ca vorbitor special, doamna Simona Granata-Menghini, director/secretar al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept – Comisia de la Veneţia, la invitaţia Preşedinţiei române.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat, în cadrul intervenţiei sale, că în contextul internaţional actual, caracterizat de amplificarea ameninţărilor la adresa principiilor şi valorile democratice, ca urmare a implicaţiilor pandemiei de COVID-19 şi a utilizării mijloacelor hibride, este necesară eficientizarea multilateralismului, asigurarea ordinii internaţionale bazate pe norme şi consolidarea democraţiilor.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că, prin adoptarea Declaraţiei Ministeriale de la Bucureşti, de către cea de-a zecea conferinţă ministerială pe care a găzduit-o la New York, în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU (https://www.mae.ro/node/56732), Comunitatea Democraţiilor a arătat determinarea de a apăra şi promova principiile şi valorile comune, precum şi rezilienţa democratică.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a reiterat necesitatea amplificării implicării active în apărarea valorilor democraţiei a unor foruri precum CoD, care trebuie să reacţioneze vocal şi vizibil, inclusiv prin sancţionarea fermă şi promptă a tuturor încercărilor de alterare a proceselor democratice din statele partenere şi democraţiile emergente. În acest sens, a subliniat relevanţa acţiunilor Comunităţii Democraţiilor în sprijinul apărării drepturilor omului, amintind declaraţiile adoptate de statele membre din Consiliul Guvernator cu acest scop, cu referire la Declaraţia privind situaţia din Myanmar, în februarie anul trecut (https://www.mae.ro/node/54917), şi la cea privind situaţia din Cuba, din noiembrie 2021 (https://www.mae.ro/node/57151), la care se adaugă reacţiile secretariatului CoD în cazurile de derapaje democratice din Mali, Belarus, Sudan.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, angajamentul României pentru prevenirea şi combaterea fenomenelor negative care subminează încrederea democratică, aspect care este reflectat inclusiv în rezultatele Preşedinţiei ţării noastre a Comunităţii Democraţiilor în perioada 2019 – 2022.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat, de asemenea, importanţa acordată de ţara noastră în timpul exercitării mandatului la Preşedinţia CoD promovării şi implicării tinerilor în procesele democratice, anunţând că România va sprijini, şi în acest an, organizarea Forumului Tinerilor din cadrul CoD, în continuarea ediţiilor organizate în 2020 şi 2021. Totodată, ministrul afacerilor externe a reiterat angajamentul deplin al României pentru continuarea priorităţilor mandatului la conducerea CoD, inclusiv promovarea egalităţii de gen şi rolul tehnologiei în proceselor democratice.

Ministrul Bogdan Aurescu a reconfirmat angajamentul României de a continua, în calitatea sa de Preşedinţie a CoD, promovarea obiectivelor, valorilor şi principiilor Comunităţii Democraţiilor.

Doamna Simona Granata-Menghini, director/secretar al Comisiei de la Veneţia, a susţinut, în cadrul Consiliului Guvernator, o prezentare cu tema ,,Constitutional reforms – complex and challenging processes for ensuring institutional architecture of any democracy.”

Informaţii suplimentare

România găzduieşte în perioada 26 – 27 ianuarie 2022, în format VTC, cea de-a 34-a reuniune a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor (CoD). Prezenta reuniune este cea de a patra sub Preşedinţia României, informaţii suplimentare despre precedentele sesiuni fiind disponibile la link-urile: http://www.mae.ro/node/51639, http://www.mae.ro/node/54285 şi https://www.mae.ro/node/55427.

România asigură Preşedinţia Comunităţii Democraţiilor în perioada septembrie 2019 – septembrie 2022. Mandatul României la conducerea CoD, exercitat începând cu 15 septembrie 2019 şi asumat iniţial pentru perioada 2019-2021, a fost prelungit, la 18 mai 2021, în condiţii excepţionale, în contextul necesităţii asigurării continuităţii şi gestionării eficiente a activităţii CoD, inclusiv ca urmare a faptului că pandemia de COVID-19 a afectat calendarul şi formatul unora dintre activităţile organizaţiei (mai multe informaţii aici – https://www.mae.ro/node/55727). Asumarea acestei funcţii reflectă angajamentul puternic al României pentru promovarea şi consolidarea valorilor democratice, iar încrederea de care s-a bucurat ţara noastră din partea Comunităţii Democraţiilor demonstrează recunoaşterea eforturilor constante ale României pentru sprijinirea statului de drept şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Principalele obiective ale României la Preşedinţia CoD sunt, inter alia, facilitarea implicării tinerilor în procesele democratice, promovarea democraţiei pe plan global, ca unic sistem care garantează prosperitatea şi dezvoltarea durabilă, precum şi relaţia dintre procesele democratice şi tehnologia informaţiei.

La 22 septembrie 2021, în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit cea de-a zecea Conferinţă Ministerială a CoD, cel mai important eveniment al fiecărei Preşedinţii a Comunităţii Democraţiilor, la care au luat parte peste 50 de vorbitori la nivel înalt (https://www.mae.ro/node/56732).

Preşedinţia română a CoD a promovat activ rolul pe care această platformă globală îl poate avea