20 septembrie 2021

Deschiderea expoziţiei „Ecaterina Vrana: UnSeen”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul să participe la deschiderea expoziţiei „Ecaterina Vrana: UnSeen”, eveniment care va avea loc vineri, 9 iulie 2021, ora 19.00, la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr 1).

Este prima expoziţie postumă realizată într-un muzeu din România şi reprezintă un proiect al Secţiilor de Artă şi Antropologie din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti care reuneşte lucrări semnate de Ecaterina Vrana din colecţii private, precum şi din colecţia MARe/ Muzeul de Artă Recentă.

Cu studii finalizate la Academia de Arte din Bucureşti, în clasa Profesorului Sorin Ilfoveanu, Ecaterina Vrana a debutat expoziţional la Universitatea din Freiburg în 1993. A continuat cu numeroase expoziţii personale şi de grup şi va fi recunoscută în spaţiul european şi nord-american, fiind prima artistă de origine română care a expus la marele târg de artă contemporană The Armory Show, New York (2016).

„Expoziţia Ecaterina Vrana: UnSeen propune o radiografiere a motivelor simbolice întâlnite pe întregul parcurs al creaţiei artistei şi identifică un arc peste timp în ceea ce priveşte o sincronicitate evolutivă a personajelor pe care artista le redă în opera sa, fie în perioada de tinereţe, fie în schiţa ultimei lucrări realizate de artistă.
Ecaterina Vrana (1969-2019) a fost şi rămâne o prezenţă singulară în spaţiul artelor româneşti. Universul artistei este remarcabil printr-un adevărat alfabet vizual propriu, dar şi prin emoţia puternică pe care o revarsă compoziţiile sale simbolice redate într-un stil postmodernist. Exponentă a generaţiei postdecembriste, artista s-a poziţionat de la început ca o prezenţă insolită, în special prin modalitatea sculpturală de a folosi vopseaua (pasta), prin asocierile cromatice, dar şi prin stilul aparent de inocenţă plastică/ „faux naive”.
Neoexpresionistă prin atitudine, arta Ecaterinei Vrana emană misticism, hipnotism, dar şi jovialitate. Privitorul atent descoperă o întreagă dimensiune semiotică, aflată atemporal într-o nebuloasă a propriului univers artistic. Lacrimile nu se varsă în zadar la Ecaterina Vrana. Lacrimile se metamorfozează în picături migdalate de culoare şi pornesc spre circuitul lor transformativ. Un traseu demarcat de cercuri concentrice, chiar elicoidale, ce înglobează ciclicitatea şi reversibilitatea vieţii. Din tristeţe se naşte fericire, iar artista deţine formulele (al)chimice pentru a dobândi tinereţea veşnică, aşa cum rămâne scris în jurnalele consemnate cu acribie în adolescenţă: Din acest moment am decis să-mi pictez nemurirea. Ecaterina Vrana şi-a îndeplinit menirea, acum ne rămâne nouă, marelui public, să-i onorăm creaţia şi să-i asigurăm rolul cuvenit în Templul Artelor”, a declarat Felicia Raetzky, muzeograf şi curator al expoziţiei.

Vernisajul va avea loc în aer liber, iar numărul de locuri este limitat. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 9 iulie – 14 noiembrie 2021.