30 iunie 2022

Deschiderea expoziţiei Nicolae Iorga – patrimoniu inedit din „Colecţia Iorga-Pippidi”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Naţional de Istorie a României, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, anunţă deschiderea expoziţiei temporare Nicolae Iorga – patrimoniu inedit din „Colecţia Iorga-Pippidi”.

Evenimentul va avea loc joi, 16 iunie 2022, începând cu ora 12:00, la sediul muzeului din Vălenii de Munte.

Marele savant Nicolae Iorga (1871-1940) este omagiat la 151 de ani de la naştere, prin acest demers cultural ce pune în valoare obiecte din Colecţia „Iorga-Pippidi”, donate Muzeului Naţional de Istorie a României de către domnul prof. univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga şi expuse acum pentru prima dată. Din inestimabila colecţie au fost selectate şi vor face parte din expoziţie: documente de familie, corespondenţă, insigne, brevete şi decoraţii precum: insigna comemorativă a Corpului 2 Polonez Kaniow, Ordinul Legiunea Onoare în grad de Comandor primit în 1919, Marea Cruce a Ordinului Orania-Nassau primită de marele istoric de la regina Wilhelmina a Olandei în 1937, diploma Academiei din Atena prin care Nicolae Iorga este ales membru străin pentru „Ştiinţă şi virtute” din 25 martie 1933, dar şi unul din planurile Universităţii Populare din Văleni, proiectul Căminului, soluţia 3, realizat de către arhitectul Duiliu Marcu şi multe altele.

Curatorii expoziţiei sunt dr. Cristina Păiuşan-Nuică, cercetător ştiinţific şi dr. Alexandru Bădescu, şef al Secţiei Patrimoniu, Muzeul Naţional de Istorie a României. Obiectele de patrimoniu au fost restaurate de către experţii restauratori: Cristina Petcu, Gabriela Dragomir, Bogdan Mladin, Paul Popa, Alexandru Dozsa, Cătălin Burtea şi Sergiu Popescu.

Expoziţia Nicolae Iorga – patrimoniu inedit din „Colecţia Iorga-Pippidi” va fi accesibilă publicului în perioada iunie-septembrie 2022, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte.

Sursa foto Muzeul Naţional de Istorie a României,