Publicat: 23 Mai, 2019 - 08:45

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a participat, la data de 22 mai 2019, la Constanţa, la deschiderea Forumului pentru Investiţii la Marea Neagră, organizat de Ministerul Transporturilor, în colaborare cu Comisia Europeană, cu sprijinul MAE.

Forumul încheie seria evenimentelor subsumate obiectivului Preşedinţiei României a Consiliului UE, de intensificare a cooperării regionale la Marea Neagră, cu implicarea activă a UE, urmând lansării Agendei Strategice pentru Cercetare şi Inovare la Marea Neagră (Bucureşti, 8 mai 2019) şi adoptării Agendei maritime comune pentru Marea Neagră, în cadrul unei conferinţe ministeriale dedicate (Bucureşti, 21 mai 2019).

Forumul de investiţii la Marea Neagră reprezintă un prim pas în procesul de implementare a celor două Agende, oferind participanţilor ocazia de a explora oportunităţile de colaborare şi de atragere a investiţiilor şi a fondurilor europene în sectoare prioritare ale economiei albastre - dezvoltarea de eco-porturi inteligente, conectivitatea inteligentă, transportul multimodal durabil, protecţia mediului, economia circulară, precum şi în dezvoltarea de tehnologii pentru exploatarea şi utilizarea durabilă a gazului natural lichefiat, a biocombustibililor şi a gaz hidraţilor.

În intervenţia sa, secretarul de stat a prezentat oportunităţile oferite de Agenda maritimă comună tuturor actorilor interesaţi de implementarea de proiecte în domeniile subsumate economiei albastre şi a încurajat instituţiile financiare internaţionale prezente să investească în proiectele regionale. A evidenţiat că acest document oferă bazele pentru o cooperare pragmatică, pe baze voluntare, a statelor din regiune în ariile de interes comun, reprezentând, în esenţă, un "ghid al investitorilor" în zona Mării Negre.

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a amintit, totodată, buna cooperare dintre Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Transporturilor în pregătirea acestui eveniment, în contextul procesului de coordonare inter-instituţională derulat de-a lungul ultimului an, pe tema modalităţilor de intensificare a cooperării regionale la Marea Neagră, cu sprijinul UE.

Agenda Strategică pentru Cercetare şi Inovare la Marea Neagră (SRIA), lansată la 8 mai 2019, a fost elaborată de cercetătorii din statele litorale (Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia, Ucraina) şi Republica Moldova, cu participarea unor experţi din institutele de cercetare ale altor state membre UE şi cu sprijinul Comisiei Europene. Documentul reflectă priorităţile comune ale celor şapte state participante privind cercetarea şi inovarea în domenii subsumate economiei albastre, reprezentând o premieră pentru regiunea Mării Negre.

Agenda maritimă comună a fost adoptată la 21 mai 2019, în cadrul unei conferinţe ministeriale dedicate, care a reunit înalţi oficiali din statele litorale şi Republica Moldova, reprezentanţi ai celor mai importante organizaţii regionale din zona Mării Negre şi ai unor instituţii financiare internaţionale. Domeniile acoperite de Agenda maritimă comună sunt afacerile maritime, pescuitul şi acvacultura, cercetarea şi inovarea, conectivitatea, protecţia mediului, turismul, educaţia, formarea şi dezvoltarea de competenţe în domeniile economiei albastre.

Ambele Agende reprezintă paşi semnificativi în implementarea Sinergiei Mării Negre (conform raportului de evaluare pe această temă, publicat de Serviciul European de Acţiune Externă şi Comisia Europeană, pe data de 5 martie 2019 (https://eeas.europa.eu/diplomatic-network/black-sea-synergy/346/black-se...).

Cele două documente pot fi accesate la: http://www.mae.ro/node/49003.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: