Publicat: 14 Martie, 2019 - 20:19
Share

Primarul General, Gabriela Firea, a participat astazi la deschiderea lucrarilor celui de al 8-lea Summit European al Regiunilor si Oraselor, eveniment organizat in perioada 14-15 martie la Bucuresti.

Summit-ul reuneste lideri ai Uniunii Europene, nationali, locali si regionali, care, in contextul evolutiei UE, vor discuta si identifica modalitatile de implicare mai eficienta a cetatenilor in proiectul european, prin intermediul autoritatilor locale si regionale.

Primarul General, Gabriela Firea: "Orașele și regiunile sunt Uniunea Europeană! Asa cum a declarat Jean Monnet, parintele fondator al Uniunii Europene, 'noi nu coalizam statele, ci unim oamenii! Aceasta este provocarea căreia trebuie să-i facă față autoritățile publice de la toate nivelurile: apartenența la Uniunea Europeană trebuie să fie percepută de oameni ca o realitate și nu ca o chestiune abstractă. Există studii care arată ceea ce își doresc cetățenii de la Uniunea Europeană – politici țintite, coeziune, colaborare în toate domeniile dar în special în cele sensibile precum sănătatea, educația, infrastructura".

In discursul sau, Primarul General a reliefat faptul ca este necesara o democrație participativă, bazată pe cât mai multe canale de dialog între Uniunea Europeană și cetățenii ei si a aratat ca rolul determinant al Comitetului Regiunilor este de a facilita ca vocile orașelor, regiunilor și ale locuitorilor lor să fie auzite de către toți factorii decidenți de la nivelurile înalte ale Uniunii: "Mă bucur să constat că românii sunt optimiști în privința viitorului Uniunii Europene, sunt bine informați în privința drepturilor lor și sunt mândri că sunt cetățeni europeni. 71% dintre romani considera ca tara lor a beneficiat de pe urma calitatii de membra a UE.

Noi, cei prezenți aici, reprezentații ai autorităților locale, suntem cei către care se îndreptă în mod direct cetățenii pentru satisfacerea nevoilor pe care le au. Oamenii simt, pe bună dreptate, că aleșii locali și regionali sunt mai aproape de nevoile lor decât cei de la nivelurile superioare ale administrației. De aceea, colaborarea dintre autoritățile locale și cele centrale este esențială, în favoarea cetățenilor".

 

Totodata, Edilul Sef a amintit-o pe Nicole Fontaine, cea de-a doua femeie care ocupat functia de presedinte al Parlamentului European si care a fost un om politic profund atasat de valorile europene: "Domnia-sa  a susținut că autoritățile trebuie să plece, în demersurile lor, de la nevoile reale, cotidiene, de zi cu zi ale cetățenilor. Tot doamna Fontaine spunea ca ceea ce îi afectează cel mai mult pe cetățenii UE, sunt insecuritatea și nedreptatea cu care se confruntă zilnic: de la teama de a fi victimele unui furt, la comportamentul agresiv din autobuze și trenuri sau violența contra copiilor.

Acestea sunt provocările cărora trebuie să le facem față zilnic și pentru care trebuie să oferim cetățenilor răspunsurile pe care le doresc, indiferent că aceștia locuiesc în București, Viena sau Madrid: siguranța, securitate, un standard de viață ridicat. Bucureștiul este un oras cu 2.5 milioane locuitori pe hârtie, dar cu peste 4 milioane în mod real, pentru că cetățenii din zona metropolitană trăiesc, muncesc și invata în București. Avem propriul nostru model de dezvoltare, dar ne inspirăm din acțiunile altor autorități, preluăm exemple de bune practici ale acestora".

 

In incheierea discursului sau, Primarul General, Gabriela Firea, i-a invitat pe oaspeții din țară și din străinătate să profite de această oportunitate pentru a descoperi Bucurestiul, Centrul Vechi, muzeele, parcurile, gradinile, schiturile si manastirile din Capitala, care fac parte din patrimoniul national.  

 

Alaturi de Primarul General, in cadrul sesiunii de deschidere a Summit-ului European al Regiunilor si Oraselor, au fost prezenti Prim-Ministrul Romaniei, dna Viorica Dancila, Presedintele Comitetului European al Regiunilor, dl Karl-Heinz Lambertz, Secretarul executiv al Comisiei Economice pentru Europa, dna Olga Algayerova, presedintele delegatiei Romaniei in Comitetul European al Regiunilor (CoR), dl cprimari ai oraselor din Romania, dar si oficiali ai statelor membre UE.