6 octombrie 2022

Deschiderea microexpoziţiei „1921: Fotografia de salon. Expoziţie despre fotografia de-acum un veac”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Deschiderea microexpoziţiei „1921: Fotografia de salon. Expoziţie despre fotografia de-acum un veac”, la Muzeul Naţional de Istorie a României

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), în colaborare cu fotograful şi designerul Octavian Bâlea, anunţă deschiderea microexpoziţiei „1921: Fotografia de salon. Expoziţie despre fotografia de-acum un veac”. Aceasta va putea fi vizitată începând de miercuri, 5 ianuarie 2022, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, Bucureşti.

Proiectul expoziţional îşi propune să prezinte publicului un studio foto interbelic, în care se vor regăsi aparate de fotografiat, piese de mobilier, costume şi obiecte de uz cotidian din colecţia MNIR şi din colecţiile personale ale domnilor Octavian Bâlea, Daniel Obreja şi Sorin Mărgărit.

Piesa centrală a expoziţiei este un aparat de fotografiat fabricat la începutul secolului al XX-lea, în primii ani de funcţionare a fabricii de tehnică fotografică din Gorlitz (estul Germaniei). Acesta este un model din gama Globus, un aparat de salon, de format mare, mai precis un „Stella”.

Pe lângă descrierea tehnică a piesei, proiectul expoziţional îşi propune să atragă atenţia asupra unor aspecte precum: modul în care era percepută fotografia în perioada interbelică; statutul fotografului; rolul pe care fotografia îl avea în societatea epocii; principalele tipuri de fotografie; procesul fizic şi chimic prin care se realiza o fotografie.

În cadrul expoziţiei vor putea fi admirate o serie de fotografii pe plăci de sticlă realizate de Octavian Bâlea cu aparatul foto Gorlitzer Globus Stella.

Microexpoziţia va putea fi vizitată la MNIR, începând cu data de 5 ianuarie 2022, de miercuri până duminică, între orele 09,00 – 17,00.