6 octombrie 2022

Descurcărețul de Manfred Weber

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cu niște luni în urmă, redacția Cotidianul a trimis o scrisoare deschisă doamnei Ursula von der Leyen. N-o întrebam despre contractul la grămadă pentru cumpărarea de vaccinuri anti-covid (care nu prea sunt vaccinuri și care ne ușurează doar de niște bani!), devenit așa de misterios și de secret. Îi puteam cere o explicație și, dacă Uniunea era Uniune în adevăratul si democraticul sens al cuvîntului,  ar fi trebuit să ne răspundă. N-a făcut-o, semn că scrisoarea noastră care solicita poziția Comisiei și cîteva explicații în legătură cu învîrtelile lui Cristian Ghinea privind consultanțele pentru PNRR n-a sunat în cabinetul dumisale nici cît un chițăit de șoricel sau ciripit de vrabie!

Scrisoare către președintele Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen

La ce probleme îi apasă buclele și la cît de furtunos se învîrt neliniștile sale ascunse sub zîmbetul larg și îmbietor democratic, asta îi mai trebuia! Să răspundă unor greieri din România! Să ne pară bine că suntem în UE, că putem face cumpărături la Lidl și la Kaufland, că nu mai avem nevoie de vize și că putem merge la sparanghel și la căpșuni cînd Uniunea are nevoie. Vă dați seama că nu putem merge la domnul Ciucă să-i zicem, neică Niculae, doamna dirigintă nu ne-a răspuns! Dumneata ce părere ai!

Ce părere să aibă, că dînsul nu prea știe pe ce lume se află, necum să o ia la întrebări pe doamna van der Leyen. La fel și Klaus Iohannis. El a fost de acord cu aiureala fircălită de Ghinea și ai săi, a dat din cap și acum n-are nas să mai ceară explicații. Cu atît mai mult, cum să îi zică el lui Manfred Weber că spune prostii, cînd fotbalistul german ajuns în fruntea PPE a lansat o ipoteză privitoare la împărțirea resurselor din domeniul gazelor naturale? Klaus Iohannis era pe Valea Oltului și n-a auzit. Cu atît mai mult, neica Nicolae Ciucă. El pricepe limba germană numai dacă dai din mîini și din picioare. Iar engleza o vorbește la tamburină!

Presupun că asta ar putea fi o explicație la muțenia românească față de o declarație care ar trebui să ne cam sperie. Manfred Weber a zis:

Europa are nevoie urgentă de decizii privind solidaritatea energetică obligatorie. Nu vreau să experimentez mai multă confuzie ca în timpul pandemiei, când toată lumea și-a închis granițele și și-a oferit măști în timp ce Europa a eșuat”.

Cu alte cuvinte, avem nevoie de mecanisme obligatorii de a face față și de a fi solidari pe baza gazului care se află în rezervoarele de stocare, astfel încât toată lumea să nu se uite doar la sine. În toamnă, când lucrurile devin cu adevărat serioase, aceste mecanisme trebuie să funcționeze”, a zis el ca lupul către iepurași.

Carevasăzică, după Weber, ar trebui să trecem la adoptarea „măsurilor obligatorii care vizează distribuirea echitabilă a gazelor”. 

Weber vrea o împărțire democratică a ce nu are și-i trebuie. Pe ce are Germania, sictir! Ce-i al lor este al lor, ce-i al nostru se împarte! Să ne pară bine că putem merge la muncă în abatoare și la sparanghel! Nu suntem mulțumiți că primim produse alimentare bine procesate? Mai vrem și ceva tehnologie? Sau trenuri rapide? Să plătim orbește și să ne ținem gura! Și să mai dăm și din apa potabilă un procent, și din lemn, și din aur, și din numărul de chirurgi și din creierele mobilate în alte domenii.

Manfred Weber ar propune ca la iarnă să înghețăm proporțional cu cotizația plătită la Comisia Europeană, nu în raport cu cantitatea de gaze pe care o extragem. Vorba ungurilor, să împărțim democratic gazele naturale pentru că și așa nu știm ce să facem cu ele!

Un lucru nu înțeleg! Dacă președintele României a înțeles ce idee năstrușnică are Weber, de ce nu i-a zis pe nemțește:

-Halt die Klappe!! (taci dracului din gură!)