Publicat: 2 Decembrie, 2020 - 17:30
Share

Fraudarea, la alegerile prezidențiale din SUA, nu este un lucru nou sau de neînchipuit.

Alegerile din Statele Unite au deseori fraudatr, deși doar candidatul care le pierde se plânge. Când republicanii câștigă, democrații protestează și invers, dacă aceștia din urmă câștigă.

Se întâmplă atât în state care se cred mari democrații, cât și în republici bananiere, înainte fraudarea se făcea manual, cu documentație falsă, votau și morții sau prin falsificarea votului prin corespondență. 

Astăzi fraudarea se desfășoară într-un mod digital, modern, datorită „inteligenței artificiale". Iată cum „votul electronic"usureaza mult și fraudarea.

În 2002, Bush a devenit președinte grație unui număr bizar de voturi din Florida, centralizate de...un soft.

În 2004, Congresul Statelor Unite a adoptat o lege care a privatizat practic, procesul electoral, încredințându-l anumitor companii. Se numește Legea Hava sau Legea de asistență pentru votare în  America.

Nu mai este un mister faptul că cei care numesc președintele Statelor Unite sunt companii private. Legea Hava a fost însoțită de crearea unei comisii electorale și fonduri pentru a înlocui vechile metode de numărare electorală cu cele așa-zis "moderne".

Alegerile moderne sunt piratate în două moduri: fie pentru că computerele sunt proiectate pentru fraudă, fie pentru că cineva le controlează „din exterior". Acolo unde există un computer, alături este un hacker care poate prelua controlul.

Un informatician a arătat că, având doar o șurubelniță și un card de memorie, un computer de numărare a voturilor poate fi spart în doar 7 minute. Dacă sunteți conectat la internet, se poate face și de la distanță, fapt cu atât mai puțin riscant.

Frauda electorală a făcut obiectul mai multor acțiuni în instanță, în Statele Unite. Într-una dintre ele, desfășurată în 2007 în New Jersey, profesorul de informatică al Universității Princeton, Andrew Appel, a intervenit ca expert și a declarat că este „foarte ușor să înlocuiți un program de computer, astfel încât alegătorul să creadă că votează pentru un candidat, atunci când, de fapt, votează în coloana greșită [...] Poate fi programat să facă acest lucru doar în ziua alegerilor".

În același an, guvernatorul din California a contestat alegerile, deoarece computerele au permis inserarea de programe de tip „cal troian" printr-un dispozitive de stocare care ar putea modifica rezultatele voturilor. Calculatoarele ar putea fi proiectate pentru a muta voturile de la un candidat la altul, iar schimbarea nu este detectabilă pe recipisa de confirmare dată alegătorului american.

În Germania, votul electronic a fost implementat în 2005 și, patru ani mai târziu, a fost întrerupt. Curtea Supremă a declarat procedura că fiind neconstituțională, deoarece persoanele cărora le lipsesc cunoștințele tehnice nu pot controla procedura, neavând de ales decât să lase totul pe seama unei companii sau a unui expert, care poate face alte jocuri.

În Olanda, utilizarea votului electronic a fost oprită în 2006, după două decenii, deoarece a fost dovedită ușurința încălcării secretului votului. Un grup de informaticieni a arătat că la 25 de metri distanță - și cu echipamente accesibile și ieftine - puteau spune pentru cine a votat cineva in timp real în secția de votare.

În Finlanda, un test de vot electronic a fost efectuat în trei municipalități în timpul alegerilor din 2006. Totuși, aceste alegeri au trebuit anulate ulterior.

Guvernul irlandez a cheltuit o sută de milioane de euro pentru alegerile digitale din 2002 și, doi ani mai târziu, comisia care a supravegheat sistemul a declarat că nu este în măsură să garanteze securitatea contorului. În 2012, guvernul irlandez a vândut 7.500 de aparate electronice de vot pe care le achiziționase.

Să învățăm, așadar acele lecții care trebuiesc învățate și din experientele altora. (Ciprian Pop)

Tag-uri Geo: