18 octombrie 2021

Despre dragoste şi alţi demoni în filmele Competiţiei TIFF 2021

Clapper board and film tape with dark background, 3d rendering. Computer digital drawing.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Celebrul scenarist Guillermo Arriaga, în juriu

12 filme semnate de regizori debutanţi sau aflaţi la cel de-al doilea lungmetraj de ficţiune intră în competiţia pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 20-a ediţie TIFF (23 iulie – 1 august). Proiectate în premieră în România, filmele abordează subiecte complexe, majoritatea în jurul aceloraşi teme: dragostea doare, iar viaţa, aşa cum o ştim, se poate schimba peste noapte. Nouă dintre ele reprezintă debutul în ficţiune al unor regizori aflaţi la începutul carierei sau care s-au afirmat ca realizatori de seriale sau documentare.

Din juriul acestei ediţii fac parte celebrul scenarist şi scriitor mexican Guillermo Arriaga, cunoscut pentru scenariile unor filme precum Amores perros, 21 Grams, Babel (nominalizat la Oscar în 2006), toate regizate de Alejandro Gonzalez Inarritu, sau The Three Burials of Melquiades Estrada (r. Tommy Lee Jones), premiat pentru scenariu la Cannes. Alături de el vor juriza Katriel Schory, director executiv Israel Film Fund şi fondatorul Belfilms, producător al peste 150 de lungmetraje, seriale TV şi documentare; actorul, regizorul şi producătorul american Scott Coffey (Ellie Parker, Adult World, Mullholland Drive), actriţa Maria Popistaşu, protagonistă în Întregalde, selecţionat în Quinzaine des Realisateurs la Cannes, şi cunoscută pentru rolurile din Marţi, după Crăciun sau Legături bolnăvicioase.

Două producţii româneşti concurează pentru Trofeul Transilvania. Drama Câmp de maci marchează debutul lui Eugen Jebeleanu şi spune povestea unui tânăr jandarm a cărui viaţă profesională e ameninţată de relaţia cu un alt bărbat. Thriller-ul Neidentificat (r. Bogdan George Apetri) urmăreşte o investigaţie stranie şi complicată, care-l aruncă pe poliţistul de caz într-o lume a întunericului şi a violenţei.

Câştigătorul Premiului FIPRESCI la Berlinale, Priveşte cerul (What Do We See When We Look at the Sky, r. Alexandre Koberidze) transformă atmosfera caldă a unui orăşel georgian în decorul unei poveşti seducătoare despre doi îndrăgostiţi blestemaţi să nu se mai recunoască niciodată. Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată (Preparations to be Together for an Unknown Period of Time), cel de-al doilea lungmetraj al regizoarei Lili Horvat, a fost propunerea Ungariei la Oscar 2021 şi spune povestea Martei, un neurochirurg de succes gata să rişte totul pentru o relaţie cu un bărbat care pretinde că nu o cunoaşte.

Internetul pătrunde în comunităţile izolate din tundră şi, odată cu el, mirajul lumii noi. În Vânătorul de balene (The Whaler Boy), debutul regizorului rus Philipp Yuryev, un tânăr se aventurează într-o călătorie la capătul căreia speră că o va găsi pe fata de care s-a îndrăgostit online. În drama de război lituaniană Nu mai vine potopul (The Flood Won’t Come), primul film al lui Marat Sargsyan, un faimos colonel implicat în conflictele armate ale altor state este nevoit să se întoarcă la luptă, de data aceasta în propria ţară.

Cate Blanchett este producător executiv al debutului Mere (Apples), semnat de regizorul grec Christos Nikou şi prezentat la Transilvania Pitch Stop în faza de proiect. Filmul explorează o versiune a lumii măcinate de un virus agresiv care provoacă pierderea totală a memoriei. Orice legătură cu adevăratul context pandemic pe care îl traversează umanitatea astăzi este pur întâmplătoare, la fel ca în cazul poveştii distopice din Norul roz (The Pink Cloud, r. Iuli Gerbase, Brazilia), prezentat anul acesta la Sundance. O simplă aventură de-o noapte se transformă într-o lungă perioadă de convieţuire pentru doi necunoscuţi nevoiţi să se izoleze împreună pentru a supravieţui unui fenomen meteo fatal.

Inspirat de povestea surorii sale, care a călătorit 13 km pentru a se salva de abuzurile soţului, P.S. Vinothraj semnează scenariul şi regia filmului Pietricele (Pebbles), în care rolurile se inversează: un bărbat impulsiv porneşte desculţ în căutarea soţiei. Producţia indiană a fost distinsă cu Tiger Award la Rotterdam. Regizorul spaniol David MartĂ­n de los Santos debutează cu Asta-i viaţa (That Was Life), o poveste emoţionantă în care întâlnirea dintre două femei din generaţii diferite dă startul unui voiaj cu neaşteptate valenţe afective.

Nevoită să-şi adopte nepotul adolescent, o viitoare călugăriţă încearcă să găsească un echilibru între chemarea sa religioasă şi obligaţiile de familie în drama portugheză Ultima baie (The Last Bath, r. David Bonneville). Despre legăturile cu divinitatea vorbeşte şi Marygoround (r. Daria Woszek, Polonia), o comedie neagră stilizată în care credinţa unei femei este pusă la încercare atunci când schimbările hormonale asociate menopauzei intră în acţiune.

Biletele pentru evenimente speciale TIFF şi abonamentele pentru această ediţie pot fi cumpărate de pe tiff.eventbook.ro.

***

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. Ediţia a 20-a va avea loc între 23 iulie şi 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă necesare în contextul actual.