17 august 2022

Despre jurnalism şi război, la Conferinţa Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti, deschide vineri, 20 mai, la ora 12, lucrările conferinţei ştiinţifice internaţionale „Networked communication in the (post-)global era: Information and knowledge in the digital world”, cu o prelegere susţinută de profesoară Natalya Ryabinska de la Collegium Civitas, Varşovia, Polonia. De origine ucraineană, Natalya Ryabinska este specialistă în domeniul comunicării şi al jurnalismului, publicând două volume despre mass-media din Ucraina postcomunistă.

Dezbaterea va fi moderată de conf. dr. Antonio Momoc, decanul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, care apreciază că „în democraţiile occidentale profesia de jurnalist, în anul izbucnirii războiului din Ucraina, este esenţială pentru informarea corectă a publicului în perioade tulburi, de criză, de instabilitate politică şi nesiguranţă economică şi socială. Dictatura criminală a regimului Putin a anihilat libertatea de exprimare din Rusia, eliminând opoziţia, terorizând civilii, arestând şi ameninţând jurnaliştii care îşi practicau curajos profesia. Jurnalismul de calitate şi profesionalismul corespondenţilor şi reporterilor de război pot asigura o imagine mai clară asupra conflictului militar din Ucraina în condiţiile în care ne confruntăm cu infodemie, dezinformare şi propagandă de război. Acest eveniment organizat de FJSC cuprinde pe lângă mult aşteptata intervenţie a profesoarei Ryabinska şi o serie întreagă de cercetări şi comunicări ştiinţifice despre provocările şi ameninţările la adresa jurnalismului contemporan”.

Conferinţa internaţională va găzdui comunicările ştiinţifice a peste 60 de profesori, cercetători în industriile comunicării şi jurnalişti din peste 10 ţări. Printre subiectele abordate de aceştia, se numără: dezinformarea de război, libertatea de exprimare, cenzura şi platformele digitale, SEO şi algoritmi în producţia de ştiri, comunicarea publică în pandemie şi lockdown, influenţa reţelelor sociale precum TikTok şi Meta în remodelarea jurnalismului actual etc. Un alt punct de interes va fi reprezentat de transformările digitale din domeniile relaţiilor publice şi publicităţii.

Conferinţa este organizată de Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti, în parteneriat cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova, Departamentul de Comunicare şi Jurnalism a Universităţii din NiĹĄ (Serbia) şi Facultatea de Jurnalism şi Comunicare de Masă a Universităţii „St. Kliment Ohridski” din Sofia (Bulgaria). Profesorii şi cercetătorii participanţi provin din Albania, Bulgaria, Grecia, India, Olanda, Portugalia, Republica Moldova, Serbia, Spania, Vietnam şi România.

Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti (FJSC) este prima facultate de jurnalism înfiinţată după 1989 în România şi este recunoscută pe plan naţional şi internaţional drept un spaţiu al formării profesionale pentru domeniul Ştiinţe ale comunicării.

Universitatea din Bucureşti a fost fondată în 1864, numără, în prezent, 20 de facultăţi şi departamente şi este prima universitate din ţară din punctul de vedere al formării şi al cercetării la nivel academic.

Sursa foto: Universitatea din Bucureşti