6 decembrie 2021

Despre primul globetrotter român, trovanţi şi Cloşca cu puii de aur, la Exclusiv în România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un nou sezon al emisiunii începe pe 4 aprilie, când Cristi Tabără şi echipa să ne propun o călătorie în zona Buzăului. „Exclusiv în România” se vede duminică, de la ora 17.00, la TVR 1.

Primăvara îşi intră în drepturi, aşa că echipa „Exclusiv în România” porneşte din nou la drum, în căutarea de noi obiective unicat, de poveşti fascinante şi obiceiuri inedite. Un nou sezon al îndrăgitei emisiuni de călătorii începe pe 4 aprilie la TVR 1, când Cristi Tabără ne propune o plimbare în zona Buzăului. Ce putem şi noi descoperi acolo ne dezvăluie duminică, de la ora 17.00, la TVR 1, în prima ediţie „Exclusiv în România” a sezonului.

Primul popas este la Pietroasele, pentru a afla istoria de roman poliţist a tezaurului „Cloşca cu puii de aur”. A fost cel mai important tezaur descoperit la aceea vreme în Europa, iar în ceea ce priveşte cantitatea de aur, doar mormântul lui Tutankamon o depăşeşte!

Aflăm apoi povestea lui Dumitru Dan, cel despre care se spune că, la începutul secolului al XX-lea, a parcurs pe jos peste 100.000 de kilometri, rupând aproape 500 de opinci, într-o fascinantă călătorie în jurul lumii, care a durat 6 ani. De ce au plecat 4 români în această expediţie şi de ce s-a întors doar el – rămâne să aflăm pe 4 aprilie, la „Exclusiv în România”.

Bozioru este o zonă magnifică a Ţinutului Buzăului, care se pregăteşte să devină geoparc UNESCO. Aici, oamenii pot să stea de vorbă cu trovanţii, în primul muzeu cu realitate augumentată din România, iar Babele de la Ulmet uimesc turiştii prin formele stranii pe care le iau trovanţii, dar şi prin misterele create în jurul lor…

Înapoi la Pietroasele, Cristi Tabără stă de vorbă cu artistul pietrar Ion Moacă, surprinzător nu doar pentru ca îl critică pe tocmai pe Constantin Brâncuşi, dar mai ales prin sculpturile şi poveştile sale.

Unanim recunoscuţi, cârnaţii de Pleşcoi sunt comoara savuroasă a Buzăului. Haideţi să vedem cum se fac! Şi, mai ales, cum se mănâncă…

Urmărim, aşadar, o ediţie… tezaur a emisiunii „Exclusiv în România”, ce deschide un nou şir de călătorii ale lui Cristi Tabără şi ale echipei sale. Expediţia în zona Buzăului poate fi văzută pe 4 aprilie, de la ora 17.00 la TVR 1.