26 mai 2022

„Despre tine” – același spectacol, o nouă versiune

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un spectacol care aduce în discuție patru teme care ne construiesc identitatea (copilăria, casa, strada și dragostea), „Despre tine” a fost creat de Vava Ștefănescu în 1997. Un spectacol pe care coregrafa l-a dedicat părinților ei, acesta este și lucrarea care a lansat-o pe coregrafă pe scena internațională, spectacolul fiind invitat la vremea respectivă în numeroase festivaluri internaționale.

De-a lungul timpului, „Despre tine” a căpătat diverse forme. Dacă la premiera din Sala Atelier a Teatrului Național București era însoțit pe scenă de chitară electrică live, ulterior, interpreții au fost multiplicați, s-au schimbat spațiile de joc, ajungându-se până la spectacol experiment în alimentară și chiar la o încercare de spectacol de dans radiofonic.

Pentru reprezentația de vineri, 18 iunie, de la ora 19:30, coregrafa Vava Ștefănescu schimbă din nou formatul propriului solo coregrafic, revenind de această dată pe scenă alături de ambele interprete cu care a lucrat în versiunile prezentate anul acesta la CNDB, Diana Solomon și Laura Murariu.

Spectatorii votează ordinea scenelor
La fel ca și în versiunea originală a spectacolului, din 1997, publicul are ocazia să voteze ordinea scenelor înaintea începerii spectacolului, iar cele mai multe voturi desemnează prima scenă din cele patru: Copilul, Strada, Casa și Dragostea. A cincea scenă, Calul, este întotdeauna ultima și este o improvizație pornind de la energia acumulată până în acel moment.

Vava Ștefănescu: ”Pentru mine era foarte important atunci acest joc al dramaturgiei aleatorii, existând 24 de variante de succesiune a scenelor. Dacă atunci miza întregului spectacol era pusă pe dramaturgie în toate elementele ce îl constituiau, astăzi, forma găsită împreună cu absolvenții din Academia CNDB deplasează miza pe „ceea ce poate corpul să spună”. Am căutat o anume radicalizare atât a procesului de lucru, a exercițiului de cercetare, cât și a esteticii generale a rezultatului – a spectacolului.

Credite
Conceptul si coregrafia: Vava Stefanescu
Cu: Diana Solomon, Laura Murariu, Vava Ștefănescu
Montaj foto-video: Cătălin Munteanu
Asistență coregrafie: Carmen Coțofana
Coloana sonoră: Sorin Romanescu
Light design: Alexandros Raptis

O producție CNDB 2020, parte din Dance me to the End of…(exerciții, distanțe, apropieri) – un program de spectacole în care revizitarea istoriei recente de dans contemporan românesc devine exercițiu și practică în formarea studenților din Academia de Dans și Performance CNDB.

Spectacol realizat în cadrul proiectului cultural Distante si reapropieri, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Prevederile legale privind siguranța spectatorilor, referitoare la numărul maxim de participanți permis în cadrul unui eveniment la CNDB, alături de toate măsurile de protecție și reglementările impuse în vigoare împotriva răspândirii CO-VID19 vor fi respectate pe toată durata evenimentului.