29 noiembrie 2021

Despre tradiţii, simboluri, valori şi principii – deschiderea anului 2021-2022 la Universitatea Politehnica Timişoara

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Curtea din faţa Facultăţii de Mecanică, a găzduit luni, 27 septembrie 2021, deschiderea anului academic 2021-2022 la Universitatea Politehnica Timişoara, în format restrâns, impus de condiţiile pandemice. Locul ales pentru deschiderea anului de învăţământ este unul cu o mare încărcătură simbolică, un corp al Facultăţii de Mecanică fiind primul pavilion construit pentru Şcoala Politehnică timişoreană, inaugurat în anul 1923 de Regele Ferdinand I care, cu această ocazie, a rostit celebra frază care a devenit motto-ul instituţiei: „Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul ce domneşte într-însa”. Iar ca dovadă a spiritului Politehnicii, în spaţiul unde a avut loc deschiderea anului academic stau busturile unora dintre marii profesorii ai Şcolii Politehnice timişorene, cum sunt Traian Lalescu, Corneliu Mikloşi, Aurel Bărglăzan, Ştefan Nădăşan, Ioan Anton.

Şi tot despre spiritul Politehnicii a vorbit şi rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, din acest loc încărcat de semnificaţie, când i-a felicitat pe studenţii din anul I pentru opţiunea de a veni la Politehnică şi de a fi prima generaţie a noului secol al universităţii.

În cuvântul său, rectorul UPT a amintit eforturile care au fost depuse de diversele administraţii ale Timişoarei, pe o perioadă de 14 ani, pentru înfiinţarea primei universităţi din Timişoara. Iar faptul că prima instituţie de învăţământ superior din vestul ţării a fost o Politehnică nu este întâmplătoare, date fiind tradiţia tehnică a Timişoarei, oraşul cu cele mai multe premiere în domeniu din România, şi, totodată, oraşul cu cea mai dezvoltată industrie. Iar tradiţia legăturilor de bună colaborare cu mediul economic, impuse încă de la înfiinţarea instituţiei şi care au contribuit la dezvoltarea Timişoarei pe toate planurile, a fost păstrată şi până în zilele noastre, ca dovadă reprezentanţii mediului economic, mulţi dintre aceştia prezenţi şi în Comitetul Director al UPT, au onorat cu prezenţa deschiderea anului de învăţământ.

În mesajul adresat studenţilor la început de an unversitar, rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a prezentat şi câteva dintre liniile directoare pe care le va urma instituţia în noul secol al existenţei sale – dezvoltarea unor centre de cercetare în inteligenţă artificială, microelectronică, securitate cibernetică, cercetare multidisciplinară în colaborare cu alte universităţi, ingineria fiind, în societatea de azi, la baza tuturor profesiilor, dezvoltarea zonei de antreprenoriat şi susţinerea iniţiativelor antreprenoriale ale studenţilor, implicare în dezvoltarea întregii regiuni a Banatului şi nu numai, deschiderea mai largă către domeniul artei prin înfiinţarea unui centru multicultural bazat pe artă contemporană, susţinerea în continuare a mişcării sportive, mai ales că anul acesta este şi centenarul sportului în UPT, dezvoltarea şi susţinerea unor cursuri pentru zona financiară, cea de „employer branding” sau leadership. Scopul principal este ca studenţii să crească cu valorile UPT şi să influenţeze modul în care se dezvoltă societatea.

Din partea mediului economic, la deschiderea anului de învăţământ au luat cuvântul Sorin Maxim, Director General ADR Vest, dr. Christian von Albrichsfeld, Country Head & General Manager Continental Automotive România, dr. Alexander Schubel, Director General Operaţions Draxlmaier Timişoara, Mihaela Popa, Head of Human Resources Hella România şi Florin Costin Ciocan, Ecosystem & InNovation Garage Manager Nokia România, care i-au felicitat pe studenţii ce au ales Politehnica pentru opţiunea loc şi i-au îndemnat să-şi desăvârşească pregătirea universitară şi să profite de oportunităţile pe care le au în această perioadă, inclusiv cele de practică în companii.

În cadrul festivităţii a mai luat cuvântul Alexandru Iliescu, reprezentantul studenţilor în Senatul Universităţii Politehnica Timişoara, iar rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara, prof.univ.dr. Octavian Creţu, a adresat un mesaj studenţilor UPT, subliniind buna colaborare dintre cele două instituţii de învăţământ superior, în condiţiile în care medicina de azi nu mai poate fi concepută fără aportul tehnic adus de ingineri.

În cadrul deschiderii anului de învăţământ, rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a anunţat că, în noile condiţii epidemiologice, anul de învăţământ 2021-2022 va începe online, urmând ca vineri, 1 octombrie 2021, să fie comunicată o decizie privind modul de desfăşurare a activităţilor pentru următoarele săptămâni.

Lucian Ronkov
Departament Comunicare şi Imagine