Publicat: 19 Aprilie, 2016 - 08:41

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor organizează marți 19 aprilie la Drobeta Turnu Severin o dezbatere publică care va avea ca temă analiza cadrului normativ referitor la reducerea poluării cu nitrați, măsurile pentru prevenirea poluării, precum și sursele de finanțare pentru investițiile care susțin aceste demersuri.

Dezbaterea face parte campania 2016 a proiectului 'Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți', și se va desfășura la Hotel Traian, între orele 10-17.

Evenimentul se adresează autorităților publice locale, autorităților cu responsabilități în domeniu, precum și specialiștilor, mediului academic și societății civile din județul Mehedinți. La dezbatere vor participa și vor avea intervenții reprezentanți ai autorităților centrale, experți din domeniul protecției mediului, membri ai comunității academice, reprezentanți ai diferitelor instituții implicate în implementarea, monitorizarea și controlul Directivei Nitrați (vezi atașat Agenda).

Sunt invitați să participe reprezentanții instituțiilor mass-media locale.

Dezbaterea dorește să realizeze un dialog deschis între autoritățile locale județene, beneficiari și finanțatori, în vederea creșterii accesului beneficiarilor din județul Mehedinți la sursele publice de finanțare a investițiilor din cadrul Directivei Nitrați.

Proiectul 'Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți' a finanțat în județul Mehedinți o investiție care este finalizată în prezent — platforma comunală de depozitare pentru gunoi de grajd de la Gârla Mare, împreună cu echipamentul necesar — încărcător frontal, tractor cu remorci, cisternă vidanjă, mașină de împrăștiat gunoi — și europubele, în valoare de 1,194 de milioane de lei. Platforme de depozitare a gunoiului de grajd sunt de asemenea în curs de realizare în comunele Pătulele și Vânjuleț.

Pentru perioada 2016-2022, proiectul 'Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți' dispune de o sumă totală de 48 de milioane de euro pentru investiții la nivelul comunităților locale pentru reducerea poluării cu nutrienți, cât și pentru măsuri de consolidare a capacității instituțiilor cu rol în monitorizarea și raportarea calității apelor.