Publicat: 16 Aprilie, 2019 - 19:07

Participarea secretarului de stat Melania-Gabriela Ciot în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pe perioada Preşedinţiei României la Consiliul UE, a dezbaterii pe tema "Situaţiei din Mozambic, Malawi şi Zimbabwe ca urmare a ciclonului Idai" din plenul Parlamentului European, Strasbourg

Secretarul de stat Melania-Gabriela Ciot a participat, marţi, 16 aprilie 2019, la dezbaterea cu tema "Situaţia din Mozambic, Malawi şi Zimbabwe ca urmare a ciclonului Idai" din plenul Parlamentului European, la Strasbourg.

În intervenţia sa, secretarul de stat pentru afaceri europene s-a referit la necesitatea solidarităţii în cazul dezastrelor naturale şi acţiunilor comune pentru susţinerea celor afectaţi. În continuarea intervenţiei sale, oficialul român a prezentat situaţia în cele trei ţări afectate de ciclonul Idai: Mozambic, Malawi şi Zimbabwe, cifrele şi estimările raportate până în prezent, subliniind urgenţa ajutorului umanitar.

În acest context, secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat contribuţia statelor membre - mai mult de 60 de milioane EUR, aproximativ 22% din necesar fiind acoperit, menţionând faptul că suportul financiar considerat suficient pentru a acoperi pagubele şi a diminua consecinţele dezastrului se ridică la 342 milioane USD.

În acest sens a remarcat acţiunea rapidă a Comisiei şi a statelor membre ale Uniunii Europene în susţinerea ţărilor afectate. Pentru a dubla aceste eforturi, Preşedinţia română a Consiliului UE a activat Integrated Political Crisis Response - IPCR (răspuns integrat la crize politice) pentru monitorizarea şi pentru o mai bună comunicare între Comisie, statele membre SEAE şi agenţiile UE relevante.

De asemenea a menţionat că o echipă europeană de protecţie civilă condusă de un expert român a fost detaşată în Mozambic începând cu 23 martie 2019 pentru asigurarea necesităţilor, coordonarea şi distribuirea ajutorului acordat de către statele membre.

În concluzie, secretarul de stat a menţionat faptul că este nevoie de asigurarea continuităţii educaţiei copiilor afectaţi de către criză, precum şi protecţia femeilor şi a copiilor strămutaţi intern.

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: