Publicat: 6 Iulie, 2016 - 10:29
Share

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor organizează joi 7 iulie la Suceava o dezbatere publică care va avea ca temă analiza cadrului normativ referitor la reducerea poluării cu nitrați, măsurile pentru prevenirea poluării, precum și sursele de finanțare pentru investițiile care susțin aceste demersuri.
Dezbaterea face parte campania 2016 a proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, și se va desfășura la Camera de Comerț și Industrie Suceava, Camera 5, între orele 10-17. 
Evenimentul se adresează autorităților publice locale, autorităților cu responsabilităţi în domeniu, precum și specialiștilor, mediului academic și societății civile din județul Suceava. La dezbatere vor participa și vor avea intervenții reprezentanți ai autorităților centrale, experți din domeniul protecţiei mediului, membri ai comunității academice, reprezentanți ai diferitelor instituții implicate în implementarea, monitorizarea şi controlul Directivei Nitraţi.
Sunt invitați să participe reprezentanții instituțiilor mass-media locale.
Dezbaterea dorește să realizeze un dialog deschis între autorităţile locale judeţene, beneficiari şi finanţatori, în vederea creşterii accesului beneficiarilor din județul Suceava la sursele publice de finanţare a investițiilor din cadrul Directivei Nitraţi.
Proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” a finanțat în județul Suceava cinci investiții care sunt finalizate în prezent - platformele comunale de depozitare pentru gunoi de grajd de la Gura Humorului, Vicovu de Sus, Gălănești, Todirești, și Frasin, împreună cu echipamentul necesar - încărcătoare frontale, tractoare cu remorcă, cisterne vidanjă, mașini de împrăștiat gunoi - și europubele, cu în valoari cuprinse întree de 1,1 și 1,42 milioane de lei fiecare prima, respectiv 1,1 milioane de lei cea de-a doua, 1,2 milioane de lei cea de-a treia, 1,3 milioane de lei cea de-a patra, și 1,4 milioane de lei cea de-a cincea. Alte trei investiții sunt în curs - platformele de depozitare pentru gunoi de grajd de la Cajvana, Frătăuții Noi, și Hănțești. De asemenea, au fost plantate perdele de protecție (26.000 de bucăți puieți de salcâm) în localitățile Frasin și Todirești.
Pentru perioada 2016-2022, proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” dispune de o sumă totală de 48 de milioane de euro pentru investiții la nivelul comunităților locale pentru reducerea poluării cu nutrienți, cât și pentru măsuri de consolidare a capacității instituțiilor cu rol în monitorizarea și raportarea calității apelor.