10 august 2022

Dezbatere publică despre atribuirea locuinţelor pentru tinerii de până la 35 de ani

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Criterii corecte şi transparente în atribuirea locuinţelor pentru tinerii de până la 35 de ani

Administraţia locală a Sectorului 1 intenţionează să schimbe criteriile pentru atribuirea de locuinţe tinerilor ale căror venituri nu le permit să-şi achiziţioneze sau să închirieze un imobil de pe piaţa liberă.

Primăria Sectorului 1 a elaborat un proiect de hotărâre de consiliu prin care este reglementată situaţia contractelor de închiriere pentru locuinţele destinate tinerilor în vârstă de până la 35 de ani din imobilul situat în strada Munţii Tatra nr. 18-20, lângă Piaţa Victoriei.

Blocul cuprinde un număr de 58 de garsoniere şi este construit din fonduri proprii. Locuinţele au fost închiriate tinerilor începând cu anul 2006, contractele fiind reînnoite din trei în trei ani: 2006, 2009, 2012, 2015 şi 2018. O locuinţă în acest imobil are o suprafaţă de aproximativ 43-44 de metri pătraţi, în funcţie de mărimea balconului, iar chiria este de 10 lei/mp/lună.

„Prin acest proiect, mi-am propus să schimbăm radical modul de atribuire a locuinţelor destinate tinerilor. Cât de curând, vom stopa practica acordării locuinţelor pentru tineri în baza relaţiilor şi a carnetului de partid. Aceste locuinţe trebuie să ajungă în mod corect şi transparent la cei care au într-adevăr nevoie de ele: tineri cu vârsta de până la 35 de ani care nu-şi pot permite o locuinţă”, a declarat primarul Clotilde Armand.

Potrivit proiectului de hotărâre, atribuirea se va face în ordinea stabilită conform listei de priorităţi întocmită în ordinea punctajelor obţinute. Locuinţele se vor atribui tinerilor în vârstă de până la 35 de ani care realizează un venit mediu net lunar care nu depăşeşte salariul mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul Naţional de Statitiscă.

„În prezent, printre chiriaşii acestor garsoniere se numără mai multe persoane care au ori au avut funcţii de conducere în cadrul Primăriei Sectorului 1 sau sunt foşti aleşi locali. Concret, din cei 58 de beneficiari ai contractelor de închiriere, 16 dintre ei au sau au avut raporturi contractuale cu Primăria. De altfel, mulţi dintre chiriaşi au salarii în prezent care le-ar permite să-şi închirieze o locuinţă de pe piaţa liberă”, a mai precizat primarul Sectorului 1.

În proiectul supus dezbaterii publice, se propune ca aceste criterii să fie aplicate în momentul în care contractele de închiriere aflate în derulare vor ajunge la termen.

Dezbatere publică

Documentul este pus în dezbatere publică pe site-ul www.primariasector1.ro şi orice persoană interesată îl poate consulta accesând următorul link: https://www.primariasector1.ro/proiecte-supuse-dezbaterii-publice.html

Potrivit prevederilor art. 7 alin. (4) din Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică locală, republicată, până în data de 24.05.2021, se pot trimite în scris, pe adresa de e-mail registratura@primarias1.ro, propuneri, sugestii şi opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect de hotărâre.

Totodată, pe site-ul instituţiei, este disponibil şi un formular on-line pentru colectarea propunerilor, opiniilor şi recomandărilor.