Publicat: 8 Octombrie, 2013 - 07:58
Share

Aproximativ 150 de persoane au participat la cea de-a V-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), desfăşurată la Braşov. Tema centrală a acestui eveniment a fost: „Sănătatea ficatului – Relatia medic si pacient în societatea actuală”.
Ca urmare, lectorii şi-au adaptat prezentările în faţa auditoriului (pacienţi, susţinători ai acestora, cadre medicale de alte specializări decât cele pe boli infecţioase, studenti la Medicină, care au arătat un interes activ pentru informare în domeniul hepatitelor) astfel încât să surprindă aspectele actuale în managementul afecţiunilor hepatice cronice şi cum pot fi ajutaţi pacienţii să ducă o viaţă normală.
La această conferintă anuală s-au aflat pentru prima dată medici de familie laolaltă - din Brasov, Bucuresti, Buzău si Prahova – care au avut în cadrul evenimentului chiar o sesiune specială dedicată, coordonată de dr. Felicia Coman, Sef sectia Gastroenterologie în cadrul Spitalului Clinic de Urgente Brasov .
Totodată, conferinţa a pus accent pe modul în care medicii si pacienţii, reuniţi în asociaţii, pot contribui, lucrând împreună, la încurajarea testării pentru hepatită şi a unei urmăriri corespunzătoare a bolii. S-au dezbătut subiecte pe teme precum: infectiile cu virusurile hepatitice si întrebările pe care le au pacientii în viata de zi cu zi, rolul asociaţiilor de pacienţi, medicină personalizată la pacientii cu hepatite, comportamentul corect, ca stil de viată, al pacientului cu hepatită cronică, rolul psihologului in viata unui pacient cu hepatită, relaţia între ONG-uri şi autorităţi.
La finalul acestui eveniment au fost trase concluzii, fiecare participant regăsind printre temele abordate, în sistem interactiv, răspuns la multe dintre problemele care-l procupau.
„Sunt pacientă cu hepatită C. Nu stiu când anume m-am infectat, probabil în urma unor tratamente injectabile, stomatologice sau poate chiar la un salon de înfrumusetare, însă boala mi-a fost depistată în această primăvară. Mai exact, în luna martie. Înainte de a participa la această conferintă, aveam mari îndoieli, dacă să accept terapia specifică, aflând reactiile adverse. Am peste 50 de ani ca vârstă, am un loc de muncă si nu sunt sigură dacă voi putea suporta atâtea luni de neplăceri fizice, mai ales că nici nu există siguranta că mă voi vindeca. Însă, cu ocazia acestui eveniment am întâlnit persoane care au depăsit momentele critice, iar acum se pot bucura de viată, alături de cei dragi. Pe de altă parte, medicii pe care i-am auzit vorbind aici într-un alt fel decât în cabinete cu ocazia consultatiilor, mi-au dat si mie încredere si am luat decizia de a încerca tratamentul recomandat. Trebuie să recunosc si faptul că m-am si speriat de evolutia bolii, dacă nu voi face asta”, a declarat Maria S., din Bucuresti, care si-a dorit să-i fie respectat dreptul la confidentialitate, de teamă să nu fie victima discriminării, asa cum, din nefericire, se întâmplă de multe ori în cazul pacientilor cu hepatită virală.
„Incidenta cancerului hepatic a crescut în întreaga lume. Cei care au dat cifre exacte în acest sens sunt SUA, care au constatat chiar o dinamică fără precedent a cresterii numărului acestor cazuri. De unde provine această crestere? În primul rând, în urma infectiei cu virus hepatitic C. Apoi, din asa-zisul ficat gras. Se pare că omenirea, în acest moment, a reusit să controleze o bună parte a bolilor de inimă, respectiv infactele de miocard, dar nu a putut să facă acelasi lucru si cu virusurile hepatitice. Din nefericire, nu poate fi prevenită contractarea hepatitei cu virus C, pentru că nu avem vacin, dar partea bună este că afectiunea poate fi tratată eficient”, a declarat prof. dr. Mihai Voiculescu, de la Clinica de Nefrologie şi Medicină Internă, Institutul Clinic Fundeni Bucuresti.

„O conferinta benefica tuturora-medici, pacienti, apartinatori, societate civila. Spun benefica, deoarece in Romania lipsa oricarei forme de screening, duce la depistarea tardiva a hepatitelor, atunci cand costurile tratamentului sunt mari iar sansele de vindecare a pacientilor, scad. Toate informatiile oferite la aceasta conferinta, nu fac dacat sa aduca un plus in resposabilizarea societatii civile, dar si luarea unor decizii ferme in depistarea si tratarea hepatitelor”, a adăugat Cezar Irimia, presedintele APCR.

“Ne-am dorit sa oferim posibilitatea celor prezenti de a afla informatii noi despre afectiunile hepatice, de a le da posibilitatea sa puna intrebari specialistilor si mai ales sa invete cat de importanta este comunicarea dintre pacient si medic. Cu ajutorul unor sponsori si al voluntarilor am reusit ca timp de doua zile sa venim in fata celor prezenti cu informatii specializate pe intelesul tuturor. Atat informatii medicale, cat si juridice. Noi pacientii trebuie sa invatam sa avem curajul de a vorbi despre problemele noastre pentru ca doar asa putem schimba opinia celorlalti despre afectiunea noastra si ii putem face constienti pe cei care nu s-au testat inca pentru infectia cu un virus hepatitic ca trebuie sa o faca chiar daca, aparent, au o stare de sanatate buna ”, a încheiat Marinela Debu, presedinte APAH-RO.