27 mai 2022

Dezbaterea Atlantic Council cu tema „Security and Cooperation in the Black Sea”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marţi, 9 noiembrie 2021, la Washington D.C., în calitate de invitat principal la dezbaterea organizată de prestigiosul think-tank Atlantic Council of the United States (ACUS), cu tema „Security and Cooperation in the Black Sea”. Evenimentul a fost deschis de preşedintele ACUS, Frederick Kempe, şi moderat de ambasadorul Paula J. Dobriansky, vice-preşedinte al „Scowcroft Center for Strategy and Security” din cadrul ACUS.

Organizată în cadrul vizitei pe care ministrul român de externe a efectuat-o la Washington D.C., la invitaţia secretarului de stat american Antony Blinken, dezbaterea găzduită de ACUS a oferit oportunitatea prezentării evaluărilor României cu privire la principalele provocări de securitate, şi nu numai, cu care se confruntă regiunea Mării Negre, precum şi a prezentării eforturilor constante ale României de a acţiona ca factor de stabilitate, de a proiecta valori democratice în regiune şi de a promova acest subiect pe agenda euroatlantică, având în vedere importanţa regiunii Mării Negre în arhitectura de securitate transatlantică.

Astfel, schimbul de opinii realizat în cadrul dezbaterii a cuprins subiecte precum angajamentul României faţă de securitatea la Marea Neagră, în cadrul bilateral cu SUA, dar şi la nivel regional sau Aliat, precum şi provocările generate de influenţa în această regiune a actorilor globali care nu împărtăşesc valorile transatlantice şi măsurile pentru combaterea sau reducerea acestor riscuri de securitate, în sens larg. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a pus accentul şi pe eforturile de consolidare a democraţiei şi a rezilienţei strategice a statelor din regiunea Mării Negre şi de combatere a ameninţărilor hibride, inclusiv a campaniilor de dezinformare ce proliferează în acest spaţiu, a prezentat implicarea României în înregistrarea de progrese cu privire la conflictele prelungite din regiune, precum şi perspectivele şi importanţa sporirii prezenţei americane, pe toate palierele, în această zonă.

În cadrul dezbaterii, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat şi principalele teme abordate în cadrul consultărilor cu secretarul de Stat al SUA Antony Blinken, avute la 8 noiembrie. Astfel, şeful diplomaţiei române a arătat că a agreat cu omologul său intensificarea coordonării România-SUA privind securitatea la Marea Neagră, inclusiv în cadrul NATO. A fost abordată şi consolidarea de o manieră coerentă şi echilibrată a posturii de descurajare şi apărare pe întreg Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră şi creşterea prezenţei militare a SUA în regiune şi în România. De asemenea, ministrul român a făcut referire la discuţiile pe teme economice şi de cooperare energetică, inclusiv perspectivele pentru România în acest domeniu, şi a reiterat importanţa implicării SUA în proiecte de interconectare strategică în regiune, precum Rail2Sea şi Via Carpathia.

În ceea ce priveşte securitatea şi dezvoltarea regiunii Mării Negre, ministrul român a subliniat eforturile de peste două decenii ale României de a plasa subiectul securităţii la Marea Neagră pe agenda transatlantică, având în vedere faptul că securitatea în regiunea Mării Negre este parte integrantă a securităţii euroatlantice, cu impact asupra celei din urmă. A afirmat că, cel puţin în ultimele trei decenii, regiunea Mării Negre a fost un spaţiu al conflictelor, iar această tendinţă se menţine în acest spaţiu. Astfel, conform ministrului român, aceste evoluţii îngrijorătoare trebuie să genereze preocupare largă, întrucât riscul apariţiei unor noi provocări de securitate rămâne însemnat.

În ceea ce priveşte priorităţile urmărite de România în procesul dezvoltării unei Strategii a SUA privind securitatea la Marea Neagră şi al creşterii implicării americane în această regiune, şeful diplomaţiei române a subliniat deschiderea şi dorinţa României de a contribui la dezvoltarea Strategiei menţionate, punând accent asupra importanţei ca această Strategie să aibă în vedere o abordare multidimensională, dincolo de securitatea în sens clasic, care să includă şi soluţionarea conflictelor prelungite din regiune, gestionarea provocărilor hibride, întărirea rezilienţei economice, societale şi democratice.

De asemenea, ministrul Aurescu s-a referit şi la alte provocări hibride cu care se confruntă regiunea, precum cele legate de securitatea energetică, oferind exemplul crizei gazelor în Republica Moldova, precum şi la provocările de ordin economic, generate de pandemia de COVID-19, şi la importanţa consolidării democratice a regiunii.

Totodată, şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa unei abordări unitare, coerente şi echilibrate a întregului Flanc Estic, promovând consolidarea posturii de descurajare şi apărare, inclusiv prin creşterea prezenţei militare americane în România şi în sudul Flancului Estic, alături de creşterea viziunii unitare în ceea ce priveşte alocarea resurselor între nordul şi sudul Flancului Estic.

A evidenţiat şi oportunitatea deschisă de negocierile asupra Noului Concept Strategic al NATO pentru atingerea acestui obiectiv.

A evocat, de asemenea, importanţa formatului Trilateralei România – Polonia – Turcia pe teme de securitate, la a cărei reuniune din luna aprilie 2021, găzduită de către ministrul Aurescu la Bucureşti, au fost invitaţi, în premieră, şi miniştrii de externe ai Georgiei şi Ucrainei, transmiţând astfel un semnal puternic în ceea ce priveşte sprijinul statelor participante pentru cele două state, într-un context de securitate tensionat. De asemenea, ministrul Aurescu s-a referit la importanţa şi eficienţa Formatului Bucureşti 9, evocând prezenţa şi mesajele importante ale Preşedintelui SUA, Joe Biden, la ediţia din acest an a Summitului B9, găzduită de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis.

Cu privire la combaterea dezinformării, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat eforturile regionale ale României de a sprijini jurnalismul independent şi libertatea media – inclusiv prin donaţii recente acordate, din fondurile de asistenţă pentru dezvoltare, unor state precum Belarus şi Republica Moldova, prin intermediul European Endowment for Democracy. În plus, ministrul român s-a referit la importanţa educării spiritului critic al publicului general consumator de produse media, inclusiv prin mobilizarea şi coordonarea instituţiilor publice şi ale mesajelor transmise de acestea pe subiecte de importanţă majoră. În context, ministrul român s-a referit la rolul pe care l-ar putea juca Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, creat în acest an şi aflat în proces de operaţionalizare, precum şi la importanţa acţiunilor concrete în scopul creşterii încrederii publicului, oferind drept exemplu răspunsul complex al UE la provocările crizei pandemice.

În ceea ce priveşte relaţiile cu China, ministrul român a subliniat caracterul modern al cadrului normativ românesc, care are o abordare principială şi ţine cont de interesele naţionale ale României şi angajamentele în relaţia cu parteneri şi aliaţi internaţionali, precum Statele Unite ale Americii.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a menţionat faptul că România a fost prima ţară din lume care a semnat un memorandum de înţelegere cu SUA pe tema securităţii reţelelor 5G, în anul 2019, angajamentele asumate prin acest act fiind reflectate în noua legislaţie, alături de reglementările UE pe acest subiect. Ministrul român a evidenţiat şi importanţa responsabilităţii în ceea ce priveşte securitatea reţelelor de telecomunicaţii şi mediului informaţional, remarcând faptul că România a reacţionat, alături de aliaţi şi parteneri, faţă de atacuri cibernetice direcţionate de pe teritoriul chinez. De asemenea, şeful diplomaţiei române a subliniat abordarea României faţă de cooperarea cu China la nivel bilateral, pragmatică şi principială, axată pe respect reciproc şi ţinând cont de calitatea României de stat membru în UE şi NATO şi de partener strategic al SUA.

Dezbaterea organizată de Atlantic Council, cu tema „Security and Cooperation in the Black Sea”, poate fi urmărită integral aici: http://www.mae.ro/node/57109.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a mai participat marţi, 9 noiembrie, în cadrul unei mese rotunde găzduite tot de ACUS, împreună cu experţi, analişti şi factori de decizie, pe tema Iniţiativei celor Trei Mări, cu accent asupra proiectelor strategice prioritare de interconectare promovate de România atât în cadrul Iniţiativei, cât şi ca proiecte de sine stătătoare – Rail2Sea şi Via Carpathia. În acest context, ministrul român a pledat pentru o implicare sporită a Administraţiei de la Washington în proiectele menţionate, inclusiv din perspectiva oportunităţilor de diversificare, în acest mod, a prezenţei americane în regiune, în plus faţă de prezenţa militară. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa proiectelor Rail2Sea şi Via Carpathia pentru redresarea economică post-criză în această regiune, precum şi relevanţa celor două proiecte din punct de vedere al mobilităţii militare pe Flancul Estic. Totodată, ministrul român a evocat discuţiile actuale pe această temă cu Administraţia SUA, pledând pentru implicarea directă a părţii americane în aceste proiecte, inclusiv financiar.