5 iulie 2022

Dezbaterea „Creşterea calităţii academice a programelor de rezidenţiat”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Comisia de învăţământ, tineret şi sport a organizat miercuri, 26 ianuarie 2022, dezbaterea cu tema: „Creşterea calităţii academice a programelor de rezidenţiat”, eveniment la care au participat membrii Comisiei de sănătate din cadrul Senatului României, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi ai Ministerului Sănătăţii, rectori ai universităţilor de medicină din ţară, reprezentanţi ai medicilor, rezidenţilor, precum şi ai studenţilor de la medicină.

Propunerea legislativă L501/2021, aflată în dezbatere la Senat, în calitate de cameră decizională, vizează modificarea cadrului legal al organizării programelor de rezidenţiat, astfel încât să fie îmbunătăţită calitatea academică a acestora.

Iniţierea dezbaterii se datorează numeroaselor mesaje primite (online) la Comisia pentru învăţământ, tineret şi sport, precum şi unei petiţii semnate de către 7.000 de studenţi la medicină, medici rezidenţi şi specialişti.

Dezbaterea a permis exprimarea de argumente pro şi contra pe marginea propunerii legislative, precum şi lansarea de noi opinii şi teme stringente, asociate domeniului.

Victor Costache, fost ministru al Sănătăţii, actualmente consilier onorific al prim-ministrului Nicolae Ciucă, a declarat că, în opinia sa, această propunere legislativă doar va da naştere la o nouă polarizare pe subiect, insistând pe importanţa implementării unui „punctaj pentru cei care formează rezidenţii, () dar şi pe stabilirea unui număr limitat de rezidenţi pentru profesor”.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, participant online la dezbatere, a precizat că propunerii legislative îi „lipseşte o gândire mai elaborată, în care să putem descrie foarte clar mai multe lucruri încă neclare.”

„Trebuie o reformă a rezidenţiatului”, a declarat Raluca Gabriela Ioan, senator PNL, membră a Comisiei de sănătate, în timp ce Cristian Ghica , senator USR, membru al aceleiaşi Comisii din Senat, a precizat că „nu vede niciun beneficiu al acestei schimbări.”

Horea Chirilă, preşedintele Societăţii multidisciplinare a medicilor rezidenţi, a mărturisit faptul că nu existau prea multe informaţii legate de propunerea legislativă, fapt care, în opinia sa, a generat şi numeroasele reacţii din partea părţilor afectate în mod direct de această problemă, continuând prin a aminti şi alte probleme ce ar trebui rezolvate cu celeritate, precum gărzile neplătite, digitalizarea administrativă şi absorbţia tinerilor specialişti.

La finalul dezbaterii, senatorul PNL Adrian Hatos, membru al Comisiei de învăţământ, a considerat utilă această discuţie, aserţiunea finală aparţinându-i, preşedintei Comisiei co-raportoare pentru propunerea legislativă de completare a art. 174 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, senatoarea Monica Anisie.

Preşedinta Comisiei de învăţământ, tineret şi sport şi moderatorul evenimentului, Monica Anisie, a încheiat dezbaterea cu anunţul creării unui grup de lucru la care să participe şi reprezentanţii celor două ministere de resort, menţionând că e necesar ca punctele de vedere dezbătute astăzi să se regăsească şi în propunerea legislativă, iar membrii comisiilor parlamentare să analizeze în cunoştinţă de cauză textul propus. Totodată, a concluzionat că, în urma acestei întâlniri, are convingerea că se va elabora „cel mai bun proiect legislativ care să ducă la creşterea calităţii academice a programelor de rezidenţiat”.