10 august 2022

Dezbaterea „Mica economie locală – cheia păstrării şi dezvoltării comunităţilor tradiţionale”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la dezbaterea „Mica economie locală – cheia păstrării şi dezvoltării comunităţilor tradiţionale”

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat miercuri, 16 februarie, la dezbaterea „Mica economie locală – cheia păstrării şi dezvoltării comunităţilor tradiţionale”, organizată de Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor în Municipiul Odorheiu Secuiesc, sub egida Conferinţei privind Viitorul Europei, în format videoconferinţă.

Dezbaterea s-a înscris în seria de evenimente organizate la nivel naţional în contextul Conferinţei şi a adus în discuţie o temă de interes pentru cetăţeni, respectiv economia locală şi modalităţile prin care Uniunea Europeană ar putea acţiona mai eficient în viitor pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii şi îmbunătăţirea mediului de afaceri în care acestea operează. Evenimentul a urmărit conştientizarea la nivelul decidenţilor europeni a unor aspecte relevante cu impact direct pentru cetăţeni.

Oficialul român a salutat iniţiativa organizatorilor de a se alătura seriei de evenimente organizate în România şi înscrise pe platforma multilingvă pusă la dispoziţie de Comisia Europeană pentru acest exerciţiu de largă consultare publică. A subliniat importanţa implicării cetăţenilor români în dezbateri, în scopul promovării de idei, proiecte şi propuneri care urmează să fie reţinute de Uniunea Europeană în eforturile ulterioare de a aduce instituţiile europene mai aproape de cetăţeni şi de a răspunde intereselor şi preocupărilor acestora.

Secretarul de stat Gîtman a adresat aprecieri pentru tema selectată pentru dezbatere, relevând importanţa dezvoltării sustenabile a economiei locale ca bază pentru protejarea comunităţilor şi construirea unei economii robuste în mediul rural. De asemenea, a evidenţiat rolul important care revine antreprenoriatului local şi IMM-urilor pentru crearea locurilor de muncă, reducerea decalajelor de dezvoltare, promovarea inovării şi digitalizării ca factori decisivi în atingerea creşterii economice sustenabile.

Secretarul de stat pentru afaceri europene a încurajat autorităţile locale prezente la dezbatere să continue să pună la dispoziţia cetăţenilor astfel de platforme de consultare până la încheierea lucrărilor Conferinţei privind Viitorul Europei şi a asigurat de întregul sprijin al Ministerului Afacerilor Externe pentru acest tip de acţiuni.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media