Publicat: 6 August, 2020 - 11:36
Share

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a participat miercuri la dezbaterea Pactul Ecologic European: implementare și perspective pentru România. La sfârșitul lunii aprilie, Costel Alexe a fost mandatat de Guvern să semneze, în numele României, declarația comună a statelor membre privind utilizarea investițiilor din Pactul Ecologic European, ca element cheie în planul de redresare a Uniunii Europene, după pandemia COVID-19. Demnitarul a deschis prima sesiune a  dezbaterii de astăzi: Europa, continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

Prioritatea noastră pentru următoarea perioadă este concentrarea pe proiecte de mediu, pentru ca România să beneficieze de cât mai mulți bani din fondurile pe care le are la dispoziție. Aceste investiții trebuie să fie complet  aliniate  obiectivelor  Pactului  Ecologic  European,  Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă precum și  obiectivului  de  limitare  a  încălzirii  globale  la  1,5°C  al  Acordului  de  la  Paris  pentru  a  evita consecințele catastrofale ale schimbărilor climatice”, a declarat ministrul Costel Alexe.

În luna mai a acestui an, România s-a alăturat grupului Statelor Membre UE care susțin Redresarea Ecologică a Uniunii Europene urmând calea investițiilor durabile. Pactul Ecologic European promovează o abordare integrată pentru toate sectoarele și le plasează spre aceleași obiective: neutralitatea climatică, protecția mediului, utilizarea durabilă a resurselor și sănătatea și calitatea vieții cetățenilor.

„Ne-am angajat astfel să direcționăm fondurile din Planul de Investiții al Pactului Ecologic European către investiții și achiziții durabile care să sprijine tranziția la o economie neutră din punct de vedere climatic. Trebuie să ne  asigurăm că fondurile financiare puse la dispoziție prin Planul de Investiții al Pactului Ecologic European nu sunt irosite, de aceea este crucial să dezvoltăm o structură instituțională care să asigure o implementare eficientă a Pactului Ecologic European și, în același timp, îndeplinirea angajamentului României și aici rolul de coordonator general revine Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor”, a subliniat Costel Alexe.

Celelalte două sesiuni ale dezbaterii s-au axat pe finanțarea tranziției către neutralitatea climatică și contribuția politicilor sectoriale în atingerea obiectivelor de țară. Astfel, reprezentantul Băncii Europene de Investiții  a subliniat că strategia pentru climă a BEI vizează mobilizarea finanțării pentru tranziția către o economie cu emisii reduse de CO2 și totodată rezistentă la schimbările climatice. 

La întâlnire au participat, alături de reprezentanți ai MMAP, Iulian Octavian Stana, Secretar de Stat în cadrul MMAP, Andreea Kohalmi-Szabo, Președinte AFM, reprezentanți ai Parlamentului României, ai Coaliției pentru Dezvoltarea României, ai Asociației  Producătorilor și Distribuitorilor de Chimicale din România, ai CIROM, Bankwatch, ai BEI, ai Ministerului Fondurilor Europene, ai Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, ai Ministerului Energiei, Economiei și Mediului de Afaceri, ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

 

Tag-uri Nume: