Publicat: 7 Aprilie, 2017 - 14:40

Specialiști din cadrul Ministerului Agriculturii, ai Direcției Agricole Sibiu, alături de primari, reprezentanți ai unor grupuri de acțiune locală, asociații de profil și producători de produse alimentare s-au reunit la Consiliul Județean Sibiu, vineri, 7 aprilie, în cadrul unei întâlniri de lucru cu tema 'Acțiuni pentru înregistrarea pe unul din standardele de calitate europene DOP, IGP, STG a produsului Telemea de Sibiu'.

Prezentă la deschiderea sesiunilor, președinta Daniela Cîmpean a felicitat organizatorii că au ales instituția Consiliului Județean Sibiu pentru a începe demersurile de a promova telemeaua de Sibiu și a o face cunoscută peste granițele țării. și aceasta întrucât recunoașterea schemelor de caltitate nu doar că protejează produsul, ci oferă promovarea produselor pe piața europeană.

Recent întoarsă dintr-o scurtă vizită în Voievodatul Polonia Mare—Wilekopolska, președinta Daniela Cîmpean le-a spus celor prezenți că dorește să preia exemplul polonez de bună practică în ceea ce privește promovarea produselor tradiționale, Polonia având o rețea foarte bine dezvoltată în acest sens.

Prezent la întâlnire, Ionuț Deaconesa, consilier în Ministerul Agriculturii, a declarat că dorește să sprijine toate demersurile care trebuie făcute pentru depunerea dosarelor în vederea certificării a două produse: telemeaua de Sibiu, dar și porcul de Bazna, pentru a fi acoperită astfel și zona de nord a județului Sibiu.

Reprezentanții ministerului au detaliat și exemplificat ce înseamnă un sistem de calitate conform Regulamentului UE NR 1151/2012 din 12 noiembrie 2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare. De asemenea, un mare accent a fost pus pe inițiativele grupurilor locale în înregistarea produselor și sprijinirea producătorilor locali.

Ioana Căpățînă

Purtător de cuvânt