30 iunie 2022

Dezbaterile pe tema „Concluziile Conferinţei privind Viitorul Europei: Viitorul Europei, încotro?”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la dezbaterile pe tema „Concluziile Conferinţei privind Viitorul Europei: Viitorul Europei, încotro?”, în cadrul Forumului Eurosfat 2022

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat miercuri, 15 iunie, la dezbaterea organizată de Forumul Eurosfat – Viitorul Europei – încotro?, derulată în contextul finalizării lucrărilor Conferinţei privind viitorul Europei.

Evenimentul a reunit reprezentanţi din diferite segmente ale societăţii, participanţi la Conferinţa privind Viitorul Europei, membri ai Parlamentului European, aleşi de la nivel local, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile care au interacţionat, ca parteneri, în cadrul Conferinţei privind viitorul Europei. De asemenea, dezbaterea s-a bucurat de prezenţa ambasadorului Republicii Franceze la Bucureşti, Laurence Auer, care a susţinut o intervenţie din perspectiva exercitării de către Franţa a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE în această perioadă.

În cadrul intervenţiei sale, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidenţiat rolul Conferinţei privind viitorul Europei în formularea la nivel european a unor răspunsuri aplicate şi pragmatice la problemele existente, în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni, aspect cu atât mai important în contextul provocărilor care au marcat agenda europeană în ultima perioadă – situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, impactul pandemiei de COVID-19, criza energiei. A apreciat faptul că exerciţiul de consultare subsumat Conferinţei privind viitorul Europei a reuşit să aducă problematica afacerilor europene şi a viitorului Uniunii în mai mare măsură în centrul discursului public, mai aproape de cetăţeni, constituind, în acelaşi timp, un cadru de implicare a acestora în procesele deliberative de la nivelul Uniunii, prin evenimentele europene şi naţionale relevante organizate sub egida sa.

Totodată, oficialul MAE a subliniat că evoluţiile geopolitice din timpul Conferinţei, în special declanşarea agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, au demonstrat că UE trebuie să fie mai asertivă, asumându-şi un rol de lider global în promovarea valorilor şi standardelor sale. Din acest punct de vedere, a insistat asupra necesităţii ca răspunsul Uniunii faţă de aşteptările cetăţenilor să fie unul concret, pragmatic, care să conserve unitatea UE.

În acest sens, secretarul de stat Daniela Gîtman a apreciat că, în cadrul dezbaterilor la nivel naţional şi european, cetăţenii români au acordat prioritate în mod consecvent eficientizării politicilor europene care oferă beneficii concrete şi care pot conduce la o Uniune mai eficientă şi mai rezilientă în plan economic, sanitar, pe piaţa muncii, în educaţie, în ceea ce priveşte asigurarea de o manieră echitabilă a dublei tranziţii verzi şi digitale, dar şi la creşterea rolului Uniunii în vecinătatea sa şi la consolidarea relaţiei transatlantice.

Din această perspectivă, a evidenţiat atitudinea României în favoarea unei analize atente şi cuprinzătoare a rezultatelor dezbaterii europene pentru a determina, în consecinţă, direcţiile viitoare de acţiune la nivel european, cu evitarea creării de diviziuni la nivelul Uniunii. A arătat că instituţiile UE examinează deja propunerile din raportul final, fiecare în cadrul competenţelor sale şi în conformitate cu tratatele europene.

Informaţii suplimentare:

Conferinţa privind viitorul Europei s-a încheiat prin adoptarea unui raport care conţine o serie de propuneri (49 de seturi de propuneri – fiecare cuprinzând mai multe măsuri punctuale, în total 325 măsuri), pe cele 9 teme principale ale Conferinţei: schimbări climatice şi mediu; sănătate; o economie mai puternică, justiţie socială şi locuri de muncă; UE în lume; valori şi drepturi, statul de drept, securitate; transformarea digitală; democraţie europeană; migraţie; educaţie, cultură, tineret şi sport.

Sursa foto MAE