8 august 2022

Dezgheț între Tel Aviv și Ankara. Președintele israelian va vizita Turcia miercuri

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Isaac Herzog urmează să se întâlnească, de asemenea, cu membrii comunității evreiești la Istanbul, joi, înainte de a se întoarce în Israel.

Președintele israelian, Isaac Herzog, călătorește miercuri în Turcia pentru prima vizită a unui șef de stat israelian la Ankara din 2007, cu scopul de a încălzi relațiile bilaterale care au fost tensionate în ultimul deceniu.

Isaac Herzog, a cărui funcție este în mare măsură onorifică, urmează să-l cunoască pe omologul său, Recep Tayyip Erdogan, care, în ultimii ani a fost un apărător înfocat al cauzei palestiniene, având relații complicate cu statul evreu. Vizita, care este în lucru de câteva săptămâni, vine în momentul în care cele două țări au lansat separat o mediere Rusia-Ucraina, iar conflictul s-ar putea strecura în discuțiile lor.

Relațiile au fost tensionate de la afacerea Mavi Marmara din 2010, când forțele israeliene au lansat un atac mortal asupra unei nave turcești care încerca să livreze ajutor Fâșiei Gaza, aflată sub blocada israeliană. Cele două țări și-au rechemat apoi ambasadorii în 2018, după moartea protestatarilor palestinieni din Gaza.

Recep Tayyip Erdogan a spus recent că se așteaptă ca vizita lui Isaac Herzog, cu care a vorbit în mai multe rânduri de la inaugurarea mandatului israelianului în iulie, să „deschidă un nou capitol” în relația lor. La mijlocul lunii noiembrie, el a vorbit cu omologul său israelian și cu prim-ministrul statului evreu, Naftali Bennett – prima întâlnire dintre un premier israelian și președintele turc din 2013 -, la câteva ore după eliberare și întoarcerea în țara unui cuplu de turiști israelieni acuzat de spionaj și reținut în Turcia.

Acest incident s-a dovedit a fi „un punct de cotitură”, deoarece a contribuit la „generarea unui dialog între israelieni și turci și a creat o oportunitate pentru relații mai bune”, notează Gallia Lindenstrauss, analist israelian la Institutul de Studii Strategice din Tel Aviv.

Oficialii israelieni spun că Isaac Herzog și Recep Tayyip Erdogan ar putea discuta despre posibilitatea de a exporta gaz israelian în Europa prin Turcia, o problemă aflată în atenția, atât a presei, cât și a analiștilor internaționali, în vreme ce europenii încearcă să-și reducă dependența de gazul rusesc. Israelul a încheiat în 2020 un acord cu Cipru și Grecia privind construcția unei conducte de gaz pentru a transporta gaze către Europa, proiect care a stârnit opoziția Turciei. Dar, în ianuarie, președintele turc a declarat că este gata să coopereze cu Israelul la proiectul gazoductului, semnalând dorința Ankarei de a reînnoi relațiile.

Israelul transmite și alte semnale…
„Îmbunătățirea relațiilor cu Turcia nu se face în detrimentul unor relații foarte importante cu Grecia și Cipru”, a asigurat un oficial israelian.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto: https://www.deccanherald.com/