10 august 2022

Dezvoltarea relațiilor cu Iranul este una dintre prioritățile principale ale politicii externe a Rusiei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Șeful diplomației de la Moscova, Lavrov asigură într-un recent interviu cu corespondentul agenției iraniene de presă IRNA la Moscova, că dezvoltarea relațiilor cu Iranul este una dintre prioritățile principale ale politicii externe a Rusiei

Vorbind cu IRNA în ajunul călătoriei sale în Iran, ministrul rus de externe a subliniat că relațiile dintre Teheran și Moscova continuă să se dezvolte în sferele politice, comerciale și economice, insistând asupra faptului că „consolidarea legăturilor cu Republica Islamică este una dintre prioritățile de top ale Rusiei”.

Întrebat care sunt principalele obiective ale vizitei sale în Iran și cum influențează Tratatul privind bazele relațiilor reciproce și principiile cooperării dintre Republica Islamică Iran și Federația Rusă, semnat în martie 2001, asupra dezvoltării relațiilor dintre cele două țări, Serghei Lavrov a spus că, „cu acest pas, părțile și-au confirmat angajamentul de a stabili relații bazate pe principiile egalității și încrederii reciproce. Rusia și Iranul s-au angajat să respecte reciproc suveranitatea, integritatea teritorială și independența și să nu se amestece în treburile lor interne”.

În mare măsură, grație punerii în aplicare perseverente a dispozițiilor tratatului, Iranul și Rusia au atins un nivel ridicat de interacțiuni, ceva fără precedent, în domeniile politic, comercial, economic, științific și tehnologic, cultural, umanitar și altele. Principalele proiecte de infrastructură sunt în desfășurare în Iran, inclusiv construcția centralei nucleare de la Bushehr. Cooperarea în domeniul sănătății continuă să avanseze. Iranul a primit vaccinul rus Sputnik V și este planificată organizarea producției sale pe teritoriul iranian.

Moscova și Teheranul lucrează, de asemenea, în strânsă colaborare, pentru a asigura punerea în aplicare deplină a Planului de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA). „Ne coordonăm cu succes eforturile pentru a obține o soluție siriană în formatul Astana, care s-a dovedit a fi eficient și menținem un dialog regulat cu privire la situația din Orientul Mijlociu”, a mai adăugat ministrul rus de externe.

„Putem afirma că cooperarea ruso-iraniană contribuie, cu siguranță, la menținerea stabilității regionale și, mai general, la dezvoltarea relațiilor internaționale bazate pe principiile consacrate în Carta Națiunilor Unite”.

În timpul viitoarelor negocieri cu omologul meu iranian, dl. Mohammad Yavad Zarif, intenționez să examinez modalități de consolidare a legăturilor ruso-iraniene cu mai multe fațete.

– Iranul și Rusia au de jucat un rol special și o strategie unică de urmat în regiune, în special în ceea ce privește dezvoltarea coridorului de transport nord-sud.

Creșterea durabilă a cooperării comerciale și economice depinde, în mare măsură, de o rețea logistică dezvoltată. Coridorul de transport internațional nord-sud este un bun exemplu de colaborare multilaterală. Este o infrastructură cheie a regiunii concepută pentru a promova interacțiunea reciproc avantajoasă între mai multe state.

Teheranul acordă o atenție specala chestiunilor legate de infrastructură. Moscova este interesata de finalizarea cu succes a zonei de liber schimb Anzali și a căii ferate către Azerbaidjan. Acest lucru va spori în mod substanțial competitivitatea coridorului Nord-Sud și atractivitatea acesteia pentru transportatori.

Dezvoltarea cooperării dintre Iran și Uniunea Economică Eurasiatică va contribui, de asemenea, la obiectivul unei operări de succes a coridorului de transport. Această cooperare a fost oficializată în 2018 odată cu semnarea Acordului interimar care permite formarea unei zone de liber schimb (care a intrat în vigoare în octombrie 2019). La 11 decembrie 2020, s-a decis semnarea unui acord permanent privind zona de liber schimb. Moscova, spune Lavrov,, va continua să ajute partea iraniană cât mai mult posibil în acest sens.

– Noul guvern al Statelor Unite pare să continue să aplice aceeași politică a lui Donald Trump, dar cu noi forme. Ce credeti despre asta? Ce pot face țările noastre pentru a contracara utilizarea abordărilor unilaterale de către administrația Biden? L-a întrebat corespundentul de presă iranian din Capitala rusă

-Principala problemă, , a spus Lavrov, „așa cum o înțelegem, este refuzul persistent al Washingtonului de a-și abandona cursul eșuat în apărarea dominanței globale a SUA, adoptat la începutul anilor 1990 după prăbușirea Uniunii Sovietice. Acum este evident pentru toți că o astfel de politică este total contraproductivă, în special în fața procesului obiectiv de a forma o ordine mondială multipolară mai corectă, mai democratică și, prin urmare, mai durabilă, care câștigă avânt în fața ochilor noștri”.

În ciuda acestui fapt, SUA, susținute de aliații săi europeni, au luat măsuri agresive care vizează distrugerea arhitecturii juridice internaționale a ONU și înlocuirea acesteia cu așa-numita „ordine bazată pe reguli”. Nu ne opunem ideii că toată lumea respectă regulile, ci vrea că aceste reguli trebuie să fie dezvoltate nu numai în cercul îngust care privește Washingtonul și patronii săi, ocolind Națiunile Unite, ci în formate universale care implică pe toată lumea. conform normelor universal recunoscute ale dreptului internațional”, a semnalat Lavrov.

În acest context, aș dori să subliniez fenomenul unei mari presiuni fără precedent exercitată de Occident asupra statelor care implementează politici interne și externe independente, ghidate exclusiv de interesele lor naționale. Aceasta include tot felul de instrumente, de la sancțiuni financiare sau restricții de viză, până la campanii de dezinformare sau intervenții directe și puternice. Într-adevăr, ne confruntăm cu reapariția gândirii politicii externe neo-coloniale, care implică, printre altele, împărțirea lumii între țările „alese” și restul. În timp ce primilor li se oferă iertare a priori pentru orice acțiune, acesta din urmă trebuie să acționeze în mod inevitabil în conformitate cu instrucțiunile emise de Washington. Și, desigur, acest lucru este inacceptabil atât pentru Rusia și Iran, cât și pentru majoritatea țărilor din lume.

În ceea ce privește a doua parte a întrebării, este important să ne consolidăm interacțiunea cu privire la politica externă, inclusiv în cadrul Națiunilor Unite și pe alte platforme multilaterale. Mai presus de toate, ținând cont că, așa cum am menționat deja, avem mulți aliați: majoritatea membrilor comunității mondiale împărtășesc opinia că comunicarea interstatală ar trebui dezvoltată pe baza dreptului internațional și a principiilor respectului reciproc, luând în considerare interesele celorlalți. La fel ca noi, toți consideră inacceptabile jocurile geopolitice, sancțiunile și șantajul cu sumă zero, și susțin o îmbunătățire constantă a situației din lume.

– Iranul a susținut în repetate rânduri că nu a încercat niciodată să fabrice arme nucleare. Statele Unite s-au retras din JCPOA și au impus sancțiuni dure asupra Teheranului. Iranul își va relua obligațiile dacă Statele Unite ridică sancțiunile. Comunitatea mondială, și în special Rusia, au un plan pentru a aborda sancțiunile SUA?

-Rusia crede cu tărie că nu există o alternativă rezonabilă la JCPOA. După cum a subliniat în repetate rânduri președintele Putin, cel mai eficient mod de a respecta acordurile din 2015 este ca țările semnatare să își respecte pe deplin obligațiile. Începerea discuțiilor despre această problemă la Viena, care implică delegați iranieni și americani, oferă speranță; în primul rând, speranța că încălcările anterioare ale JCPOA și ale Rezoluției 2231 ale Consiliului de Securitate al ONU de către SUA vor fi remediate. Acest lucru va face mai ușor pentru Iran să îndeplinească din nou cerințele acordului nuclear, atât în​​ceea ce privește transparența, cât și reconfigurarea programului nuclear iranian. Facem tot ce putem pentru a ajuta Washingtonul și Teheranul să găsească soluția potrivită, a spus Lavrov.

În ceea ce privește politica de sancțiuni urmată de Washington, poziția noastră rămâne neschimbată: vom continua să respingem orice restricție unilaterală care, mai presus de toate, afectează grupurile de populație cele mai dezavantajate. Rusia și-a exprimat opinia cu privire la inadmisibilitatea acestor restricții pe diferite platforme internaționale, inclusiv Națiunile Unite. Și sunt încântat să văd că poziția noastră are un sprijin larg în rândul membrilor comunității globale.

De asemenea, este important să se dubleze eforturile pentru a reduce riscurile asociate sancțiunilor și posibilele costuri pentru operatorii economici. În special, trebuiesc luate măsuri treptate pentru a se deplasa către tranziția către plăți în monede naționale sau alte alternative, precum și pentru a opri utilizarea sistemelor internaționale de plăți controlate de Occident. Rusia a lucrat activ în acest scop și vedem mari perspective de cooperare în acest sens cu toți partenerii internaționali interesați, a încheiat Lavrov.

Materialul folosește că sursa interviul acordat de Ministrul rus de externe corespondentului agenției de presă iraniene IRNA la Moscova

Redactor Pop Ciprian Dorel