6 decembrie 2021

Diagnosticul și tratamentul cazurilor de cancer, grav afectate de pandemie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Conf. Dr. Valentin Cernea: “Este greu să avem o imagine precisă acum. Din păcate, consecințele vor fi vizibile pe termen mediu și lung”.

De mai bine de un an vorbim despre pandemie și despre riscurile de îmbolnăvire cu Covid-19, iar în tot acest timp mulți dintre noi am ales să ignorăm alte simptome și să amânăm vizitele regulate la medic de teama unei posibile infectări. O decizie care ne poate costa scump – să nu uităm cât este de important să primim un diagnostic cât mai devreme, indiferent de boala despre care vorbim. Iar când aceasta se numește cancer, cu atât mai mult timpul se scurge împotriva noastră. Medicii și cercetătorii încearcă să obțină o imagine cât mai clară a urmărilor acestei pandemii asupra bolnavilor de cancer – fie ei diagnosticați, fie doar suspecți, cu simptome îngrijorătoare. E greu să ajungă la această imagine, dar estimările de până acum sunt alarmante: analizele de tip screening pentru cancerul de sân și cel de col s-au prăbușit cu 94% în America, imediat după intarea în pandemie, potrivit unei analize publicată de Epic Health Research Network. Cele pentru cancerul de colon au scăzut cu 86 %. Institutul Național pentru Cancer din SUA prezice că vor fi peste 10 mii de decese în următorii 10 ani din cauza acestor examinări de sân și colon anulate în pandemie. Cifrele pacienților care s-au prezentat la medic au crescut în vara lui 2020, după primul val pandemic, dar tot au rămas sub nivelul celor din 2019. Și în România întâlnim același trend. Ne explică situația Conferențiar Doctor Valentin Cernea, directorul medical al spitalului Onco Card Brașov, medic cu peste 40 de ani experiență în oncologie.

“Au fost efecte negative clare, fără îndoială. În prima perioadă, pandemia a afectat chiar prin sistarea accesului la servicii medicale – primele două luni, sub imperiul acelei panici din debut. Îmi aduc aminte că am avut o scădere bruscă de cazuistică pe toate sectoarele – și pe partea de oncologie medicală, și de radioterapie, și de chirurgie, dată de rezerva pacienților de a se prezenta în spitale. De la mijlocul verii s-a simțit o revigorare a activității medicale”.

Profesorul Cernea spune că întregul flux al unui caz oncologic a fost dat peste cap de situația pandemică. Pacienții nu s-au mai prezentat la consultații de spaima virusului, nu au mai putut fi diagnosticați, nu s-au mai făcut investigații – de pildă, endoscopii – nu s-au prelevat probe, nu s-au efectuat biopsii, nu au mai existat practic cazuri noi de cancer depistate.

“Lucrurile au trenat, din nefericire, în multe specialități, împotriva interesului pacienților. Multe dintre serviciile medicale și-au redus capacitatea, apoi au intervenit și operațiunile de triaj care au devenit necesare, în marile secții – mai ales din spitalele de stat – a fost nevoie de compartimente separate pentru pacienți negativi/pacienți pozitivi și toate aceste operațiuni pe deplin justificate din punct de vedere al pandemiei, categoric au produs o întârziere din punct de vedere al accesului la diagnostic și tratament. Sunt convins de acest lucru. Va fi greu să avem o imagine precisă asupra acestei situații, acum imediat. Din păcate, consecințele vor fi vizibile pe termen mediu și lung”.

Tocmai de aceea este extrem de important ca acum, când trăim cu pandemia de mai bine de un an și am învățat cum să ne protejăm de coronavirus, să reluăm controalele regulate și să mergem la medic când avem simptome alarmante. Directorul medical al spitalului Onco Card Brașov explică, pe înțelesul tuturor, de ce este atât de important să depistăm un cancer chiar la debutul lui.

“Cancerul este o denumire generică care acoperă un număr mare de localizări, dar, în esență, orice cancer este reprezentat de un țesut parazit care crește în organism. Adică crește în plus, nu are niciun rol funcțional și, din nefericire, este dotat și cu capacități foarte agresive – pe de-o parte de creștere locală și de multiplicare, creștere în dimensiuni, și, pe de altă parte, de invazie a țesuturilor sănătoase și, din păcate, în stadii avansate de inițiere a unui proces metastatic, adică un număr de celule plecate din tumora inițială pe cale sangvină și limfatică are capacitatea de a da metastaze în alte organe la distanță mare de situsul de origine. Ce reținem? Cu cât o tumoră este mai mare în dimensiuni, cu atât probabilitatea de a fi infiltrat țesuturi din imediata ei vecinătate sau chiar de a fi inițiat procesul de metastazare este mai mare. Fără nicio îndoială și tratamentele în faze avansate ale cancerului sunt mult mai puțin eficace, adică cu rate de supraviețuire și de vindecare mult mai mici. Mult mai mare este suferința pentru pacient”, explică Profesorul Cernea.

Întotdeauna stadiile avansate de cancer nu pot fi tratate printr-o singură metodă, de obicei este nevoie de o asociere chimioterapie – chirurgie – radioterapie, chirurgie – radioterapie – chimioterapie adjuvantă. Asta înseamnă că durata tratamentelor se extinde foarte mult și, nu în ultimul rând, că fiecare din aceste tratamente are toxicitatea lui specifică, adică face un rău în plus organismului.

“Toxicitățile la un moment dat se cumulează și am să vă dau un exemplu simplu – de pildă, după o intervenție chirurgicală pentru un cancer de col uterin dacă este nevoie de radioterapie trebuie ca doza administrată să fie în concordanță cu toleranța țesuturilor normale. Rămâne și problema sechelelor post-operatorii ale chirurgiei (aderențele), pentru că noi venim peste ansele intestinale cu o radioterapie, și adesea se pot produce stenoze, perforații, deci toxicitatea tratamentelor se cumulează în detrimentul pacientului. Într-un stadiu incipient al bolii este posibilă vindecarea, eventual cu o singură metodă de tratament, fie că este o excizie chirurgicală sau este o aplicație de brahiterapie. Vreau să vă dau un exemplu legat tot de cancerul uterin care în România este o problemă de sanatate publică, avem o prevalență a stadiilor avansate cum nu se întâlnește niciunde în Europa și pierdem o groază de ani de viață la femei relativ tinere. Un carcinom in situ descoperit la un test Babeș-Papanicolau, care e o acțiune de depistare precoce, se poate trata cu o intervenție chirurgicală de tip conizație care ține 15 minute. Se poate compara cu suferința tratării unui cancer invaziv de col uterin în stadiul 3b? Niciodată”, concluzionează specialistul Onco Card.