Publicat: 8 Octombrie, 2015 - 21:03

Ministerul Afacerilor Externe a organizat joi, 8 octombrie 2015, o nouă sesiune a dezbaterilor interactive 'Dialoguri@MAE', format inițiat de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, cu tema 'Apărarea împotriva rachetelor balistice. Contribuția României la un proiect transatlantic strategic'. Această ediție l-a avut ca invitat special pe Frank Roșe, asistentul secretarului de stat al SUA pentru controlul, verificarea și conformitatea armamentelor, negociatorul principal al SUA pentru acordul privind scutul antirachetă.

Ministrul Bogdan Aurescu, în calitatea sa de fost negociator-șef al Acordului între România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea în România a sistemului SUA de apărare împotriva rachetelor balistice, a deschis dezbaterile și a subliniat, în discursul său, faptul că prezența la București a oficialului american reconfirmă nivelul excelent al relației bilaterale România-SUA, precum și obiectivul operaționalizării Facilității de la Deveselu până la sfârșitul anului. 'Din perspectiva țării noastre, participarea la apărarea împotriva rachetelor balistice reprezintă un proiect de nivel strategic, în materializarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii, pe care am avut, de asemenea, onoarea să o negociez. Acestea reflectă nivelul superior al relației bilaterale cu SUA și consolidează, în același timp, profilul României în cadrul NATO.', a precizat șeful diplomației române.

Șeful diplomației române a evidențiat faptul că subiectul apărării împotriva rachetelor balistice are parte de tot mai multă atenție, iar Alianța Nord-Atlantică are obiectivul strategic de a-și consolida apărarea colectivă pe fondul proliferării amenințărilor pe această dimensiune și al interesului în creștere al unor actori statali și nestatali de a dobândi asemenea tehnologii. 'Evoluțiile de securitate fluide și uneori imprevizibile la care asistăm astăzi ne obligă să fim din ce în ce mai vizionari în construcția arhitecturii Aliate de apărare. Dezvoltările tehnologice, accesul extins la piața globală, precum și voința unor lideri sau grupări de a beneficia de avantaje militare nu trebuie să fie trecute cu vederea. Acum mai puțin de doi ani nu anticipam amploarea evoluțiilor de securitate cu care se confruntă Europa la Est și la Sud, în Orientul Mijlociu.', a subliniat Bogdan Aurescu.

Vorbind despre necesitatea și actualitatea sistemului antirachetă, ministrul a făcut referire și la dosarul iranian: 'România a apreciat în mod deosebit efortul tuturor părților implicate în negocierea dosar nuclear iranian și susținem cu tărie rezultatele negocierilor. Cu toate acestea, soluționarea acestui dosar complex nu are legătură cu programul balistic iranian care continuă să se dezvolte. De altfel, rezoluția ONU, prin care se aprobă Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune, menține sancțiunile asupra programului balistic pe o perioadă de opt ani'.

'Pentru România, operaționalizarea sistemului antirachetă aduce doar avantaje: adică va întări securitatea națională atât direct, prin protecția pe care o asigură teritoriului național, cât și indirect, sistemul având un important rol de descurajare. Rolul de descurajare va contribui la diminuarea riscurilor unui atac împotriva României și, pe viitor, împotriva teritoriilor Aliate. Reamintesc că, în virtutea calității de membru NATO și a obligațiilor pe care le implică Art. 5 al Tratatului de la Washington, România împărtășește responsabilități egale cu Aliații săi în ceea ce privește asigurarea securității euro-atlantice', a asigurat ministrul Bogdan Aurescu.

Totodată, ministrul a reiterat rolul pur defensiv, de descurajare a factorilor de risc, pe care îl are sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice: 'Dezvoltarea capabilității de apărare împotriva rachetelor balistice a fost efectuată transparent, Rusia fiind anterior invitată să coopereze în formula două sisteme separate care cooperează și interacționează. În mod regretabil, Rusia a ales să stopeze cooperarea cu NATO încă din octombrie 2013, anterior crizei din Crimeea și a deciziei NATO de a suspenda relațiile cu Rusia ca urmare a anexării ilegale a peninsulei și a acțiunilor în sprijinul separatiștilor din estul Ucrainei.'

În calitate de fost negociator-șef al Acordului privind amplasarea în România a sistemului SUA de apărare împotriva rachetelor balistic, ministrul Bogdan Aurescu a împărtășit satisfacția de care se bucură întreaga echipă de negociere în momentul în care acest proiect al scutului antirachetă se apropie de operaționalizare și astfel prevederile Acordului se materializează într-o contribuție concretă adusă securității României și a Aliaților.

'Pentru un negociator este un privilegiu să vadă că un Acord la care a lucrat ajunge să se transforme într-o realitate tangibilă. Este un succes al diplomației, dar și al celorlalte instituții implicate, mai ales a Ministerului Apărării, care a lucrat la implementarea proiectului', a declarat ministrul Aurescu.

'În esență, cred că este important să comunicăm transparent că obiectivul apărării antirachetă este securitatea și stabilitatea Alianței; că apărarea antirachetă nu înseamnă confruntare; că dorim să ne protejăm populațiile, forțele armate și teritoriile, ceea ce este un obiectiv legitim; că respectăm Carta ONU și dreptul internațional în realizarea acestui obiectiv. Vom continua să avem deschidere pentru cooperarea cu state terțe, în deplină transparență, creșterea încrederii și a securității, pe baza unei abordări nu doar pragmatice, cât și principiale — respectul pentru dreptul internațional este esențial', a conchis ministrul Aurescu.

La rândul său, Frank Rose a declarat în intervenția că finalizarea proiectului privind operaționalizarea elementelor sistemului antirachetă din România reprezintă dovada că Acordul negociat este unul bun și eficient.

'A doua fază a Abordării Adaptive Europene va fi încheiată până la sfârșitul anului, prin operaționalizarea Bazei Deveselu. Finanțarea pentru această fază a fost autorizată de Congresul nostru și vom încheia construcția Facilității până la sfârșitul acestui an, ceea ce este o realizarea importantă. Sunt în măsură să spun acum că, mulțumită unui aliat extraordinar precum România și mulțumită unui interlocutor extraordinar precum Bogdan Aurescu, am reușit să respectăm toate termenele', a evidențiat oficialul american.

Frank Rose a oferit, de asemenea asigurări în ceea ce privește apărarea Facilității de la Deveselu: 'SUA va coopera cu România și cu statele NATO pentru a se asigura că acest sistem este protejat împotriva unor amenințări. Angajamentul SUA pentru apărarea Aliaților este ferm și puternic, iar sporirea prezenței noastre militare în zonă este o demonstrație vizibilă a angajamentului nostru', a arătat acesta.

În ceea ce privește evoluțiile recente, oficialul american a arătat că SUA vor continua implementarea sistemului antirachetă atâta vreme cât există din partea Iranului amenințarea cu rachetele balistice. În același timp, a reiterat că sistemul antirachetă nu reprezintă o amenințare la adresa Rusiei și a făcut apel ca Rusia să își respecte obligațiile care îi revin prin Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF).

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare