29 septembrie 2022

„DicţionAR pe sărite” – Puterea cuvintelor de demult

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În lumea satului, cuvintele au putere. Ele leagă şi dezleagă, fac bine sau fac rău, vindecă sau aduc boala. Este valabil acest lucru şi astăzi? Care sunt cuvintele puternice la oraş, cum şi când le utilizăm?

Încercăm să răspundem sâmbătă, 25 septembrie, şi duminică, 26 septembrie, în cadrul celui de-al doilea pop-up museum al proiectului de educaţie muzeală „De la Tilincă la Opincă. DicţionAR pe sărite”, care va poposi la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu.

Copiii şi adolescenţii sunt aşteptaţi în curtea Palatului Suţu, în intervalul 12.00 – 18.00, să descopere creativ legăturile dintre puterea cuvintelor de la ţară şi puterea cuvintelor la oraş şi să completeze harta DicţionAR-ului cu noi termeni, precum: „ursitoare”, „descântec”, „răboj”, „altiţă”, „zgârdan”. Nu vă faceţi griji, nu e ca la şcoală, ci e cu multă joacă, suspans, creativitate, cu AR, cu meme-uri şi cu cele mai grozave idei pentru insta stories.

**

„De la Tilincă la Opincă. DicţionAR pe sărite”, proiect dedicat copiilor şi adolescenţilor (+12 ani), este un dicţionar etnologic care îşi propune să repună în uz fragmente dintr-un „vocabular al ruralităţii”.

Timp de şase luni, o echipă de etnologi, educatori muzeali, artişti vizuali şi animatori au transpus 22 de termeni vechi în animaţii augmentate 2D şi 3D, care aşteaptă să fie descoperiţi în cadrul a şase „pop-up museums” – instalaţii stradale interactive şi participative, de scurtă durată, concepute special pentru publicul tânăr care este invitat să contribuie în mod activ, prin intervenţii creative, la înţelegerea şi re-interpretarea vocabularului ţărănesc. Deşi este un concept relativ nou în lumea muzeală, Muzeul Ţăranului a mai derulat programe de tipul „muzeul personal” şi a invitat de multe ori publicul la dialog informal.

***

„DicţionAR pe sărite” s-a adaptat timpurilor moderne şi poate fi găsit şi online

/ pe instagram ďƒ @dictionar_pe_sarite

/ şi pe facebook ďƒ DictionarPeSarite

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional