Publicat: 25 Octombrie, 2017 - 11:46
Share

La data de 24.10.2017  procurorii  Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea pentru  o perioadă de 24 de ore a inculpatei  ȘIMANDAN LUCICA-ADRIANA, pentru săvârșirea infracțiunilor  de luare de mită și trafic de influență.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2012, inculpata Șimandan Lucica-Adriana, în calitate de asistent social în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, membru al echipelor de evaluare pentru procedurile de adopție, a pretins și primit de la familii interesate, direct sau indirect, bani sau alte foloase, în scopul preluării cererilor de adopție.

S-a reținut că inculpata a pretins și primit, direct sau indirect, bani sau alte foloase,având influență asupra modalității de obținere a atestatului de potențial adoptator ori asupra modalității de selecție din cadrul listei cu adoptatorii/familiile adoptatoare atestate, prin promisiuni de urgentare a eliberării actelor menționate/de selectare cu prioritate a anumitor persoane/familii, cu încălcarea dispozițiilor legale.

De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat  că inculpata a  primit foloase necuvenite de la persoane interesate, sub pretextul că are influență asupra altor funcționari cu atribuții în procesul de adopție, în scopul urgentării procedurilor specifice.

Astfel, inculpata a determinat-o pe suspecta T. C.,  consilier superior la DGASPC Covasna — Serviciul Adopții, să falsifice un raport de evaluare a capacității de a adopta a unei familii adoptatoare, atestând date necorespunzătoare adevărului, respectiv, menționarea faptului că familia locuia în fapt în Sfântu Gheorghe, într-un apartament care îndeplinea condițiile necesare pentru a crește un copil precum și menționarea faptului că pentru evaluare au fost prezente rudele familiei.

La data de 25.10.2017  Tribunalul Brașov a dispus față de inculpata Șimandan Lucica-Adriana  măsura preventivă a controlului judiciar.

Cercetările continuă, în vederea stabilirii întregii activități infracționale.

Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Brașov.

Activitățile de cercetare și documentare au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Comunicat de presă - DIICOT