28 septembrie 2022

DIICOT: Pe teritoriul României a fost constituit un grup infracţional organizat transfrontalier constituit din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Urmare a comunicatului din data de 06.04.2022, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:

Prin rechizitoriul din data de 10.08.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 6 inculpaţi (5 în stare de arest preventiv şi unul sub control judiciar, 3 cetăţeni români, 2 cetăţeni moldoveni şi un cetăţean cu dublă cetăţenie, româno – moldoveană), pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, concurenţă neloială, producerea de produse accizabile şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile.

În cauză s-a reţinut faptul că, în luna septembrie 2021, pe teritoriul României a fost constituit un grup infracţional organizat transfrontalier constituit din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, având ca scop producerea, în mod clandestin, în afara antrepozitului fiscal a unor ţigarete contrafăcute prin punerea în funcţiune a unor fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete, precum şi a gestionării proceselor subsumate fabricaţiei ilegale de ţigarete, respectiv achiziţia/transportul/fabricaţia/ punerea la dispoziţie de materii prime şi echipamente/utilaje utilizate în procesul de fabricare clandestină a ţigaretelor, care erau ulterior comercializate pe teritoriul Uniunii Europene.

În cursul lunii iulie 2021, membrii grupului au achiziţionat o fabrică de ţigarete pe care au instalat-o şi au pus-o în funcţiune în luna decembrie a aceluiaşi an într-o hală dintr-un fost complex zootehnic, situată pe raza localităţii Humuleşti, judeţul Neamţ.

În vederea realizării scopului grupului infracţional, aceştia au achiziţionat cantitatea de circa 20.000 de kilograme de tutun mărunţit, o cantitate mare de carton imprimat cu sigla unui comerciant cunoscut, foiţe din folie de plastic/hârtie şi filtre cu intenţia de a fabrica 1.000.000 pachete de ţigarete, fără a deţine autorizaţie în acest sens. Aceste pachete de ţigarete au o valoare de piaţă de 2.000.000 de euro.

Pentru a asigura conspirativitatea locaţiei în care era amplasată fabrica, aceasta era supravegheată în permanenţă de membrii grupului infracţional organizat şi, pentru ca această să nu poată fi descoperită cu ajutorul unor camere care funcţionează pe principiul termoviziunii, aceştia au placat clădirea cu polistiren. În plus, fabrica a fost racordată ilegal la sistemul de distribuţiei a energiei electrice pentru a evita descoperirea linia de producţie din cauza consum ridicat de energie.

În această modalitate, în perioada ianuarie 2022 – 05.04.2022, grupul infracţional organizat a produs în mod ilegal cantitatea de 1.907.944 ţigarete utilizând o marcă protejată în scopul de a-i induce în eroare pe ceilalţi comercianţi şi pe beneficiari.

Prejudiciul adus bugetului de stat este de 3.903.974 lei, sumă cu care Direcţia Regională Vamală Iaşi s-a constituit parte civilă.

Menţionăm faptul că prin rechizitoriu s-a solicitat confiscarea specială a cantităţilor de ţigarete, cantităţilor de tunun, bunurilor folosite la fabricarea ţigaretelor şi bunurilor folosite la transportul ţigaretelor (linie de ambalare şi împachetare ţigarete, linie de fabricare a ţigaretelor, linie de uscare tutun, linie de mărunţit tutun, 3 autovehicule, 3.865,60 kilograme de tutun, întregii cantităţi de ţigarete produse, etc.).

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Neamţ.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Comunicat de presă – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi