Publicat: 3 Octombrie, 2016 - 15:52
A treia ediție a PREMIILOR BRÂNCOVEANU

Distincțiile care încununează reprezentanții cei mai de seamă pentru șapte domenii din cultura română s-au decernat pentru a treia oară la Mogoșoaia. Centrul Cultural Palatele Brâncovenești a găzduit recent omagiul pe care Fundația Alexandrion începe să îl transforme într-o tradiție anuală. Invitații Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu au pășit pe covorul roșu primind salutul istoriei la întâlnirea cu valorile culturii române pentru anul 2016.

Nawaf Salameh, președintele fundației, remarca faptul că premierea în chiar Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia a celor mai de seamă cărturari și artiști ai neamului românesc reprezintă un minunat omagiu adus Sfinților Martiri Brâncoveni. Este un mod de a da istoriei românești o dimensiune contemporană. Premiile Constantin Brâncoveanu omagiază cele mai importante contribuții aduse culturii române în șapte discipline umaniste: istorie, arte plastice, literatură, muzică, arhitectură, teatru și film. Premiu special: Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea Premiul pentru istorie: Ioan Bulei Premiul pentru arte plastice: Mihai Vladimir Zamfirescu Premiul pentru literatură: Ileana Mălăncioiu Premiul pentru muzică: Valentin Gheorghiu Premiul pentru arhitectură: Romeo Belea Premiul pentru teatru: Victor Rebengiuc Premiul pentru film: Lucian Pintilie Alte două distincții au pornit în două direcții foarte opuse din partea organizatorilor.

O bursă destinată celui mai bun elev din școala din comuna Brâncoveni a mers la Emilia Dumitru, iar ultimul premiu special al serii a celebrat un muzician care „a făcut tot”, Eugen Doga. Fiica maestrului a fost la Mogoșoaia pentru a mulțumi în numele acestuia. Premiile Constantin Brâncpveanu constau într-o diplomă și o lucrare originală în bronz semnată de Ioan Bolborea dar și din angajamentul organizatorilor să sponsorizeze o lucrare viitoare a laureatului.

 

Organizatorii premiului au promis că anul viitor, celor 7 domenii din care sunt aleşi câştigătorii li se vor adăuga două noi zone de interes pentru cultura română: medicină şi economie.

(cotidianul.ro)

Localizare: 

Geolocation is 44.5276558, 25.9926666