Publicat: 18 Octombrie, 2012 - 21:15
Agenţia Domeniilor Statului se va ocupa de acest lucru

Statul va lua unele măsuri, anul viitor, pentru a limita cumpărările de teren de către străini, după liberalizarea pieţei, la 1 Ianuarie 2014, a declarat într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"In momentul de fata persoanele fizice straine nu au in proprietate teren in Romania. Piata funciara se va liberaliza de la 1 ianuarie 2014, conforma tratatului de aderare pe care il avem si care este semnat si vis-a-vis de care nu putem face modificari", a spus ministrul.

Acesta a mai adaugat ca Mininisterul Agriculturii va lua masuri astfel incat in anul 2013 sa preintampine un fenomen "de care s-au speriat foarte multi". Astfel că, ca in 2013 va fi pregatita o agentie, cel mai probabil Agentia Domeniilor Statului, pentru a fi "un fel jucator pe piata funciara" si care sa dea aviz persoanelor fizice straine interesate de achizitia de terenuri in Romania, dupa modelul altor state membre.

Unele state membre, a spus ministrul, au impus o limita de suprafata la cumpararea terenurilor de catre persoanele fizice, iar alte state au conditionat acest lucru de existenta experientei in domeniul agricol in statul respectiv.

"Deci dupa aceste model vom lua anumite masuri pentru a limita si pentru a oferi competitivitate agricultorilor romani in raport cu ceilalti agricultori de pe piata europeana, care pana la urma vor veni cu un capital mult mai mare pe piata romaneasca. Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca si in agricultura avem nevoie totuti de investitori. De aceea cred ca trebuie sa cream si un mediu propice pentru ca acesti investitori sa vina si sa investeasca in Romania. Conditia este ca taxele si impozitele sa fie platite in Romania, iar profitul sa nu fie externalizat", a aratat Constantin.

In prezent, aproximativ 800.000 de hectare de teren agricol la nivel national sunt administrate de cetateni sau firme straine.