Publicat: 8 Ianuarie, 2018 - 11:01
Share

In luna mai 2017, Guvernul a adoptat legea privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza. 

Dupa promulgarea acesteia prin Decretul nr. 1181/2017, in data de 18 decembrie, Legea 258, publicata in Monitorul Oficial, urmeaza sa intre in vigoare din 27 ianuarie 2018 si sa produca modificari in ceea ce priveste comisioanele percepute de bancile din Romania.

Cine beneficiaza de aceasta lege?

"Consumatorii care nu detin, la momentul solicitarii, un alt cont de plati, inclusiv un cont de plati de baza, la nicio alta institutie de credit din Romania beneficiaza de deschiderea unui cont de plati cu servicii de baza, cu exceptia cazului in care consumatorul declara ca i-a fost notificata inchiderea contului."

De mai multe gratuitati beneficiaza consumatorii vulnerabili. 

Potrivit legii, un consumator vulnerabil din punct de vedere financiar este "consumatorul al carui venit lunar nu depaseste echivalentul a 60% din castigul salarial mediu brut pe economie, previzionat in ultima prognoza macroeconomica, respectiv prognoza de toamna, publicata de catre Comisia Nationala de Prognoza in anul in curs pentru anul urmator, sau al carui venit din ultimele 6 luni nu depaseste echivalentul a 60% din castigul salarial mediu brut pe economie".

In prognoza de toamna a CNP (Comisia Nationala de Prognoza) din 2 noiembrie 2017, castigul salarial mediu brut pe economie in 2018 este de 4.162 lei. Prin urmare, consumatorii cu un salariu brut de sub 2.497 lei vor fi considerati consumatori vulnerabili si vor beneficia de eliminarea unor comisioane.

Ce comisioane sunt percepute pentru un cont de plati cu servicii de baza?

In cazul consumatorilor vulnerabili din punct de vedere financiar, institutiile de credit ofera gratuit deschiderea, administrarea si inchiderea unui cont de plati, depunerea de fonduri intr-un cont de plati, retrageri de numerar pe teritoriul Uniunii Europene dintr-un cont de plati la ghiseu sau la bancomate, in timpul sau in afara programului de lucru al institutiei de credit, in cazul in care sunt furnizate la ghiseele sau bancomatele de pe teritoriul national si primele 10 operatiuni lunare efectuate de un consumator prin utilizarea serviciilor pentru efectuarea urmatoarelor operatiuni de plata pe teritoriul Uniunii Europene: debitari directe, plata printr-un card de plata, inclusiv plati online, transferuri de credit, inclusiv ordine de plata programata, dupa caz, la terminale bancare, la ghisee si prin intermediul facilitatilor online ale institutiei de credit, potrivit finzoom.ro

Atentie! Comisioanele percepute pentru operatiunile care depasesc numarul minim de operatiuni nu sunt mai ridicate decat cele practicate in conformitate cu politica tarifara obisnuita a institutiei de credit.

In cazul consumatorilor care nu se incadreaza in categoria consumatorilor vulnerabili, institutiile de credit:
ofera gratuit serviciile care permit toate operatiunile necesare pentru deschiderea, inchiderea unui cont de plati si retrageri de numerar pe teritoriul Uniunii Europene dintr-un cont de plati la ghiseu sau la bancomate, in timpul sau in afara programului de lucru al institutiei de credit;
pot percepe comisioane rezonabile pentru deschiderea, administrarea si inchiderea unui cont de plati, depunerea de fonduri intr-un cont de plati si efectuarea urmatoarelor operatiuni de plata pe teritoriul Uniunii Europene: debitari directe, operatiuni de plata printr-un card de plata, inclusiv plati online si transferuri de credit, inclusiv ordine de plata programata, dupa caz, la terminale bancare, la ghisee si prin intermediul facilitatilor online ale institutiei de credit.
Atentie! Institutiile de credit ofera conturi de plati cu servicii de baza in moneda nationala sau, dupa caz, in alte monede.

Fiecare institutie de credit stabileste nivelul comisionului rezonabil tinand cont de nivelurile veniturilor nationale, comisioanele medii percepute pentru serviciile furnizate privind conturile de plati si de comisioanele percepute pentru plati SEPA, care nu pot depasi nivelul comisioanelor percepute pentru plati in lei.

Tag-uri Nume: