Publicat: 13 Iunie, 2018 - 18:33

Cu 566 de voturi „pentru”, 94 împotrivă și 31 de abțineri, deputaţii europeni au votat în sesiunea plenară de la Strasbourg numărul deputaților din forul legislativ după alegerile europene din 2019.

Potrivit documentului adoptat, numărul deputaților europeni va fi redus de la 751 la 705 după Brexit, 46 dintre cele 73 de locuri ale Marii Britanii vacantate după ieşirea acesteia din Uniunea Europeană ar putea deveni disponibile pentru o posibilă lărgire a UE, iar alte 27 de locuri din cele ale Marii Britanii vor fi împărțite între statele membre subreprezentate.

România face parte din statele care va avea un deputat în plus.

Textul subliniază că noua alocare a mandatelor se va aplica doar dacă Marea Britanie părăsește UE. Altfel se va aplica aranjamentul prezent până când Brexit va fi încheiat din punct de vedere juridic.

Co-raportorul deputata poloneză Danuta Hübner susţine că, “compoziția Parlamentului European este expresia ultimă a voinței cetățenilor europeni. De aceea este important ca reprezentarea cetățenilor să fie corectă, obiectivă și conformă cu legislația UE. După negocieri lungi și intense, sunt fericită că Parlamentul a consimțit la propunerea noastră. Angajamentul cetățenilor în procesul democratic este foarte important și cred că noua structură a Parlamentului îi va motiva pe cetățeni să devină participanți mai activi în procesul democratic”. Co-raportorul socialsit, deputtaul portughez Pedro Silva Pereira consideră şi el că, “aprobarea finală a noii structuri a Parlamentului European este un final fericit al unui proces foarte agitat. Avem motive de satisfacție cu rezultatul final: o alocare corectă a mandatelor, respectând Tratatul de la Lisabona și principiul proporționalității degresive; fără pierderi de mandate de către statele membre și reducerea dimensiunii Parlamentului ceea ce face ca un număr de mandate să fie disponibile pentru a permite integrarea unor noi state membre. Noul Parlament European va asigura o reflectare mai corectă a cetățenilor pe care îi reprezintă.”

Noua compoziție a Parlamentului European necesită acordul formal al liderilor europeni la următorul Summit, care va avea loc la Bruxelles, în perioada 28-29 iunie. Decizia va intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial.

 

Carmen Dinu, Bruxelles

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: