Publicat: 22 Ianuarie, 2019 - 14:36
Mai nou, constituționalitatea se decide la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Germania, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader ar trebui să renunţe la emiterea unei OUG pentru rejudecarea proceselor, întrucât „chestiunea este cras neconstituţională” şi că o lege nu poate să acţioneze retroactiv:

„Nu ştim exact ce işi imaginează ministrul Justiţiei să scrie în acea ordonanţă. Dar după părerea mea, dacă doreşte să faca ceea ce a comunicat cât de cât public chestiunea este cras neconstituţională. Există cateva principii care sunt respectat de toată lumea. La noi sunt ancorate în Constituţie şi unul dintre aceste principii pe care se bazează toată construcţia statului şi statul de drept este că o lege acţionează numai pentru viitor, deci legea nu poate să acţioneze retroactiv. Vă imaginaţi dacă o lege ar fi să se aplice pentru trecut oricare guvern ar veni şi ar schimba trecutul statului şi ar dispărea orice urmă de stabilitate şi predictibilitate”, a declarat Klaus Iohannis, în Germania.

Şeful statului îşi exprimă speranţa că ministrul Justiţiei va renunţa la emiterea unui astfel de demers care „nu este posibil”:

„Pe scurt, PSD încearcă ceea ce a încercat de când a venit să caute solutii pentru politicienii cu probleme penale în frunte cu seful lor de partid. Acest lucru nu se poate. PSD nu poate să vină cu astfel de soluţii care sunt, pur şi simplu, neavenite şi neconstituţionale. Faptul că se vehiculează astfel de idei arată că de fapt PSD-ului nu îi pasă de români, PSD –ului îi pasă de proprii politicieni cu probeleme penale. Este regretabilă această evoluţie şi am încă speranţa că încă inclusiv ministrul Justiţiei va mai citi încă puţin Constituţia şi legislaţia şi vor renunţa la un astfel de demers, care, după părerea mea, nu este posibil”, a mai spus Iohannis.

Precizările vin în contextul în care Tudorel Toader a spus că, luni, în cazul în care va fi emisă OUG pentru rejudecarea proceselor, că vor fi revizuite toate soluţiile completelor de 5 judecători de la ÎCCJ, chiar şi cele în care au fost pronunţate soluţii de achitare. Contestaţia în anulare în privinţa achitărilor poate fi făcută de procuror.

„Un lucru pe care nu l-aţi subliniat - Eu m-am referit la toate cauzele pronunţate definitiv de complete nelegal constituite şi nu doar la cauzele în care cei judecaţi au fost condamnaţi. Toate. Condamnaţi sau achitaţi, procesul derulat în faţa unor complete nelegal constituite vor trebui să urmeze acelaşi regim. Sigur, o anumită stare de aşteptare pot avea cei condamnaţi, în speranţa că în contestaţia în anulare se poate ajunge la altă soluţie, dar în opinia mea, trebuie şi pot să fie preocupaţi şi cei care au fost achitaţi de complete”, a afirmat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: