27 septembrie 2022

DIN SUFLET DE ROMAN! – spectacol dedicat Marii Uniri

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Judeţean Tulcea şi Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” organizează miercuri, 1 decembrie 2021, începând cu ora 10:30, în Piaţa Civică din municipiu spectacolul folcloric „Din suflet de român!”, dedicat Zilei Naţionale a României.

Organizatorii au pregătit publicului tulcean un vast program artistic la care vor lua parte nume sonore ale cântecului şi jocului tradiţional românesc.

Invitaţi: Nicolae Voiculeţ şi „Orchestra România”, Alexandru Pugna (Ardeal), Andreea Chisăliţă (Moldova), Ileana Lăceanu (Oltenia), Ansamblul Folcloric „Băbăianca” (Babadag) şi Ansamblul Folcloric „Doruleţul” (Tulcea).

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” va susţine un moment artistic cu o mare încărcătură patriotică.

Vor evolua soliştii vocali ai ansamblului, Georgeta Nichifor, Laura Feraru, şi Laura Mocăniţa şi Costel Atanasof.

Conducerea muzicală este semnată de prof. Aurelian Croitoru, iar coregrafia şi regia artistică de maestrul coregraf, Ştefan Coman.

„1 Decembrie 1918 este o pagină sublimă a istoriei noastre, pe care românii trebuie să o sărbătorească aşa cum se cuvine, cu dragoste de ţară, de limbă şi de neam. Prin acest spectacol vom încerca să trezim în sufletul celor prezenţi emoţia şi bucuria Marii Uniri”, a precizat Ştefan Coman, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea.

Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiaşi stat naţional, România.

Etape preliminare au fost Unirea din 1859 a Ţării Moldovei cu Ţara Românească şi dobândirea independenţi în urma Războiului din 1877-1878, pe fondul renaşterii naţionale a românilor pe parcursul secolului al XIX-lea. Unirea Basarabiei, a Bucovinei şi, în cele din urmă, a Transilvaniei şi a Banatului cu Regatul României a dus la constituirea României Mari.

Marea Unire a tuturor românilor a fost împlinită în miezul zilei de 1 decembrie 1918, când cele 1.228 de semnături s-au aşternut pe Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia.

Prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, data de 1 decembrie a fost adoptată ca Zi Naţională şi sărbătoare publică în România.

Dat fiind contextul pandemic, în cadrul evenimentului se vor respecta măsurile de siguranţă impuse de normele în vigoare, iar accesul publicului în perimetrul marcat se va face pe baza Certificatului verde COVID 19.