16 octombrie 2021

Din toamna aceasta şi până în primăvara anului 2022, în Sectorul 6 vor fi plantaţi 2.000 de arbori

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primăria Sectorului 6, prin Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6, a început astăzi, 20 septembrie, o amplă campanie de plantare a arborilor pe raza administrativ teritorială a sectorului.

Plantările vizează, îndeosebi, aliniamentele marilor bulevarde, parcurile, grădinile de cartier etc. Primele lucrări de plantare au început în cartierul Militari, pe Str. Apusului, pe scuarul central.

„Azi a debutat campania de plantare a copacilor pe care am promis-o la începutul verii. Peste vară ne-am pregătit, am inventariat alveolele în care lipsesc copacii, am făcut analiza solului, am achiziţionat arborii, am planificat intervenţiile.

Cel mai indicat moment pentru plantare este perioada de repaus vegetativ, acea fază din ciclul anual al plantelor în care activitatea metabolică a acestora este minimă. Plantarea în perioadă de repaus asigură arborelui nou plantat timp pentru dezvoltarea corespunzătoare a rădăcinilor până la pornirea acestuia în vegetaţie.

O problemă este calitatea solului, în special în alveolele de pe bulevarde. Pământul este contaminat, acid şi reprezintă principala cauză pentru care plantările anterioare au eşuat. Ne-am pregătit pentru a aduce sol fertil din afara Bucureştiului. Deoarece am angajat horticultori, ştim că trebuie să plantăm specii ale căror rădăcini merg în pământ pe verticală şi nu pe orizontală, ca peste ani să strice trotuarele” , a spus Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

Astfel, în toamna acestui an, câteva mii de arbori vor fi plantaţi pe alinianetele stradale şi parcurile din toate cartierele Sectorului 6, prin programul derulat de administraţia locală.

– În cartierul Militari arborii vor fi plantaţi pe străzile: Bdul. Iuliu Maniu, Valea Cascadelor, Şos Virtutii, Str. Dezrobirii, Str. Moineşti, Str. Apusului, Bdul. Uverturii, Bdul. Preciziei.

– În Crângaşi – Giuleşti: Calea Giuleşti, Bdul. Constructorilor, Calea Crângaşi.

– În Drumul Taberei: Bdul. Drumul Taberei, Bdul. Ghencea, Str. Sibiu, Str. Valea Argesului, Str. Valea Ialomitei, Str. Valea Oltului, Str. Romancierilor, Str. Braşov, Drumul Sării, Str. Râul Doamnei.

Vor fi plantaţi noi arbori şi în parcurile: Tudor Vladimirescu, Marin Preda, Nicolae Filimon, şi Parcul Cinema Giuleşti.

Vor fi plantaţi, în principal, arbori tineri cu balot de pământ, cu circumferinţa trunchiului de 16-18 cm şi 20-28 cm măsurată la 1 m de la bază şi cu înălţimea exemplarului corespunzătoare circumferinţei. În anumite situaţii punctuale, Administraţia Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 are în plan şi plantarea unor arbori cu o circumferinţa de până la 38 de cm.

Pentru această primă etapă a fost aleasă specia Frasin – un arbore rezistent la ger şi secetă, precum şi la poluarea din marile oraşe.

Se estimează că în cadrul acestei campanii vor fi plantaţi aproximativ 2.000 de arbori de diverse specii: frasin, salcâm japonez, tei, stejar roşu american, paltin, arţar.

Au fose alese speciile de foioase pentru că plantarea se poate face din toamnă după căderea frunzelor până în primăvară. Dacă temperatura din timpul iernii este peste 5 grade Celsius, iar solul nu este îngheţat plantările pot continua.

Pentru ca pomii plantaţi să se prindă, angajaţii Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltate Urbană Sector 6 se vor asigura că arborii au umiditatea necesară la sol prin udare, după un grafic deja stabilit.

Campania de plantare de arbori se va desfăşura până în primăvara anului viitor.