15 august 2022

Diplomă de excelenţă oferită de ambasadorul George Bologan scriitorului român Mihai Gane

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cel mai în ascensiune tânăr poet român din Spania şi probabil unul dintre cei mai apreciaţi, în prezent, în articolele din publicaţii prestigioase din afara ţării, Mihai Gane (29 de ani) a participat la Târgul de carte de la Madrid şi a primit o Diplomă de excelenţă din partea ambasadorului României în Spania, George Bologan, în semn de recunoştinţă pentru succesul literar şi pentru perseverenţa pe care a demonstrat-o de-a lungul timpului, luptând temeinic pentru crezul său, fără să îşi uite sau să îşi renege originile. Gestul ambasadorului a fost expresia aprecierii valorii şi contribuţiei unui tânăr român la îmbogăţirea creaţiei artistice europene şi implicit la promovarea spiritului românesc de profunzime şi a umanizării societăţii.

Gestul meritocratic a avut loc cu ocazia mesei rotunde „Începutul unei călătorii: autori tineri, creaţie şi lumea digitală” organizată duminică, 5 iunie, în cadrul Târgului de Carte de la Madrid, în prezenţa scriitorilor Miguel Gane, MartĂ­n RodrĂ­guez-Gaona şi Berta GarcĂ­a Faet. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Asociaţia Colegială a Scriitorilor din Spania şi Reprezentanţa Comisiei Europene în Spania, face parte din seria de evenimente incluse în cadrul celei de-a doua ediţii a „Dialogurilor literare hispano-române”.

„Recunoaşterea meritelor lui Mihai Gane înseamnă inclusiv încurajarea tinerilor români, ceea ce este în sintonie cu obiectivele Ambasadei României de la Madrid. Europa nu înseamnă doar economie şi politică, UE are nevoie de suflet şi să îşi dezvolte infrastructura culturală. Poeţii, pictorii, artiştii sunt binefăcătorii umanităţii şi anticorpii proiectului european în faţa curentelor populiste şi fără substanţă. Mihai Gane interpretează sentimentele si emoţiile multor români plecaţi din ţară. Descrie valoarea sacrificiului, traumele despărţirii şi mai ales speranţele pentru ziua de mâine, invitându-şi cititorii să aibă o atitudine constructivă. Mihai Gane este un model pentru mulţi dintre noi şi mai ales pentru generaţia lui, de a fi consistenţi şi coerenţi, de a alege direcţiile bune şi de a evita toxicitatea care exprimă nefericirea celor bombănitori şi jucători la masa oportunismului şi a ipocriziei”, a declarat ambasadorul George Bologan.

*

Târgul de Carte de la Madrid se află la ediţia 81 şi este cel mai mare ca dimensiune din acest secol cu 378 de standuri şi peste 400 de expozanţi. Standul României îl regăsiţi, până pe 12 iunie, la căsuţa cu numărul 3 şi cuprinde o selecţie bogată de volume de traduceri de autori români publicate în Spania, precum şi titluri în limba română. Ambasadorul George Bologan a avut două intervenţii în cadrul târgului şi s-a întâlnit cu autorii Silvia Marcu, Cătălina Iliescu şi tânărul Mihai Gane care se bucură de articole pozitive în cele mai prestigioase publicaţii spaniole. Programul activităţilor literare la standul României poate fi consultat aici: https://www.icr.ro/uploads/files/program-targ-de-carte-2022-ro.pdf

Sursa foto MAE